Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Nieuwe perscontainers voor papier bij Lange Voort en Terweeplein

Op donderdag 10 maart kreeg Oegstgeest twee nieuwe perscontainers voor papier bij het Terweeplein en het parkeerterrein bij winkelcentrum Lange Voort. Deze containers persen oud papier en karton plat, waardoor er vijf keer zoveel in kan. Wethouder Peter Glasbeek: “Afvalscheiding is belangrijk. Je wilt met je stapel oud papier natuurlijk niet voor een volle container komen te staan. Die kans is nu een stuk kleiner geworden.” De perscontainers zijn de eerste in een lange rij afvalvoorzieningen die dit jaar vervangen gaan worden.

Elk jaar belandt per inwoner nog 16 kilo oud papier en karton bij het restafval. Deze grondstof kan bij gescheiden inzameling goed hergebruikt worden, maar gaat via het restafval verloren. De gemeente wil gescheiden inzameling daarom zo makkelijk mogelijk maken voor inwoners. De nieuwe perscontainers vervangen twee bestaande containers en zijn even groot. Het mechanisme in de container perst het papier en karton samen, waardoor het veel compacter wordt. De containers zijn zo gebouwd dat dit op een veilige manier gebeurt. De kans dat inwoners met een volle container te maken krijgen of dat papier naast de container achtergelaten wordt, is nu veel kleiner. 

Nieuwe voorzieningen in 2022 

Veel afvalvoorzieningen in Oegstgeest zijn verouderd. De gemeente is daarom gestart met een grootscheepse vervanging. Tot de zomer worden enkele containers al vervangen. De aanbesteding voor vervanging van bestaande ondergrondse containers loopt nu. In het najaar zal de plaatsing van deze containers ook starten. De wethouder: “We werken samen met inwoners aan het verbeteren van afvalscheiding. Daar passen afvalvoorzieningen bij die goed werken.” 

‘Samen aan de bak!’

Slim omgaan met grondstoffen staat al jaren hoog op de agenda. Oegstgeest heeft hiervoor het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) geïmplementeerd. In 2021 werd in Oegstgeest per inwoner 178 kilo huishoudelijk restafval opgehaald, waarvan 33 kilo plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD). Dit PMD wordt door de afvalscheider uit het restafval gehaald voor recycling. Het overige restafval wordt verbrand, maar bevat nog vele kilo’s aan herbruikbare grondstoffen. Denk aan GFT (48kg) en papier en karton (16kg). Dat is zonde en duur, want verbranden is duurder dan gescheiden inzamelen. Acties, voorbeelden en tips voor afvalscheiding staan op gagoedoegstgeest.nl

Meer berichten