Burgemeester Emile Jaensch sprak Oegstgeest toe: 'Ik sta hier met een zwaar gemoed.' | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Emile Jaensch sprak Oegstgeest toe: 'Ik sta hier met een zwaar gemoed.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Gemeenteraad doet oproep tot steun aan Oekraïense burgers

Algemeen

Op 24 februari is Rusland Oekraïne binnengevallen. Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. 

‘We laten het gemeentehuis blauw met geel kleuren’

Veel Nederlanders willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, spullen te doneren of huisvesting aan te bieden. Een overzicht van mogelijkheden staat op www.vluchtelingenwerk.nl met organisaties waar men terecht kan. Daar is ook de laatste informatie te vinden: .

Burgemeester Emile Jaensch sprak de aanwezigen voorafgaand aan het verkiezingsdebat van afgelopen maandag toe, en daarmee ook live de andere Oegstgeestenaren die het debat via Unity.nl volgden. “Voor u staat een burgemeester met een zwaar gemoed”, liet hij weten. “We weten hoe belangrijk het is om baas te zijn in eigen land, en baas te zijn in eigen gemeente. We gaan verder praten over opvang van vluchtelingen in de regio, en te inventariseren waar welke organisaties tot hulp kunnen zijn. Uit piëteit laten we deze avond ons raadhuis geel met blauw kleuren.”

De gemeenteraad van Oegstgeest deed zaterdag al een oproep tot ruimhartige steun aan Oekraiense burgers.

Sinds de brute Russische inval van vorige week woedt er een afschuwelijke oorlog in Oekraïne. Deze heeft al vele slachtoffers geëist, levens zijn zwaar ontwricht door bombardementen, er zijn groeiende (voedsel-)tekorten en voortdurende angst en onzekerheid. 

Honderdduizenden Oekraïners zijn inmiddels op de vlucht op zoek naar veiligheid. Heel veel van onze inwoners geven te kennen zeer begaan te zijn met Oekraïne; met de Oekraïners die op de vlucht zijn, maar ook met hen die in Oekraïne vechten voor hun vrijheid, of zich schuilhouden voor hun veiligheid. 

Er zijn inmiddels ook vanuit Oegstgeest talloze initiatieven genomen om verschillende vormen van hulp en ondersteuning te bieden. Met het oog hierop roepen wij het college op om de bereidheid tot opvang van Oekraïense vluchtelingen landelijk kenbaar te maken en hier in regionaal verband ruimhartig uitvoering aan te geven. 

We vragen Oegstgeester maatschappelijke organisaties zich aan te sluiten bij deze oproep en de krachten te bundelen ten behoeve van Oekraïense burgers in nood. We hopen dat er spoedig een duurzame vrede kan worden bereikt.

Melanie van Driel (PrO), Elfred Bus (D66), Eibertjan van Blitterswijk (CDA), Sven Spaargaren (VVD), Karin Rosdorff (HvO), Marcus Rolloos (BVNL), Eelke van den Ouweelen (Lokaal).

Uit de krant

Uit de krant