Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Muzikale-literaire lezing bij de Rijnlandse Boekhandel

Op zaterdag 5 maart komt NRC-boekenrecensent en Ruslandkenner Michiel Krielaars met zijn vrouw Henriette Schenk naar Oegstgeest.

Om 15.00 verzorgen zij, samen met pianiste Irina Antonova, een muzikale lezing in de zaal van de Volksuniversiteit over het boek “De klank van de heilstaat” musici in de tijd van Stalin.

Het programma waarin Michiel Krielaars (verteller) uitgebreid verteld over de tien hoofdpersonen uit zij boek. Het verhaal wordt afgewisseld met muziek (zang: Henriette Schenk, piano Irina Antanova) van de componisten die in het boek worden behandeld. Muziek van o.a. Prokofiev, Weinberg, Zadaratski en Kozin.

Al vanaf de beginjaren van de Sovjet-Unie veranderde het Russische muziekleven. Componisten moesten nu muziek maken die dienstbaar was aan de nieuwe socialistische staat en die arbeiders en boeren tot grootse prestaties aan zou zetten. In composities overheersten voortaan eenvoudige melodieën, elementen uit de volksmuziek, het geluid van fabrieksmachines en tractoren en vooral de namen Lenin en Stalin.

Uitvoerende musici zoals solerende pianisten en violisten speelden de klassieke werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski, maar moesten wat betreft de composities van tijdgenoten voorzichtig zijn. Verkeerde vriendschappen, familiebanden of Duits klinkende achternamen konden hen in gevaar brengen.

Een enkeling kreeg de kogel voor zijn werk, anderen werden gearresteerd en belandden soms jarenlang in de Goelag. Maar ook daar werkten ze door. Vsevolod Zaderatski schreef zijn belangrijkste composities in een strafkamp op wc-papier en jazz-zanger Vadim Kozin had het in de kampen in het verre oosten zo naar zijn ‘zin’, dat hij nooit meer naar Moskou terugkeerde.

Aan de hand van hun levens en die van de pianist Svjatoslav Richter, de componisten Sergej Prokofjev, Alexander Mosolov en Moisej Vajnberg, de pianiste Maria Joedina, de ‘lakei van Stalin’ Tichon Chrennikov, de zangeres Klavdia Sjoelzjenko en de prominente Sovjetmusicus Rostropovitsj probeert Michel Krielaars de muzikale Sovjetwereld tot leven te brengen. Uit alles wat hij op het spoor kwam, blijkt dat de werkelijkheid nog absurder is dan je zou verwachten.

Entree € 7,50. Kaarten: Rijnlandse Boekhandel of info@rijnlandseboekhandel.nl.

Meer berichten