Logo oegstgeestercourant.nl
<p>| Foto Igor Roelofsen</p>

| Foto Igor Roelofsen

(Foto: Igor Roelofsen)

Yuverta Oegstgeest: Gemoedelijke groene school met oog voor de buurt

Kortgeleden werd besloten dat de vmbo-school van Yuverta in Rijnsburg niet zelfstandig verder gaat, maar samengaat met de vestiging in Oegstgeest. Daarmee komt er een einde aan een jarenlange, groene vmbo-traditie in het bloemendorp. In Oegstgeest worden de leerlingen vanaf schooljaar 2022-2023 stapsgewijs welkom geheten en in 2023-2024 vindt al het onderwijs hier plaats.

In Oegstgeest, in het vroegere Wellantcollege aan de Lange Voort, komen de Rijnsburgers in een warm bad terecht. “De leerlingen kregen de keuze: Nog een jaar blijven in Rijnsburg, meeverhuizen naar Oegstgeest of een andere school kiezen. Bijna allemaal komen ze nu hier, naar de Lange Voort”, vertelt Yuverta regiodirecteur Aline Admiraal, die vijf scholen in de regio onder haar hoede heeft.
Op deze gezellige school kan vmbo basis, kader en gemengde leerweg worden gevolgd. “We zijn trots op ons groene onderwijs”, zegt seniorschoolleider Bas van den Berg. “En combineren hier theorie met praktijk, zoals iedere vmbo-school vanaf 2024 zal moeten doen. Onze leerlingen hebben veel praktijkuren en zijn in tien van de dertig lesuren praktisch bezig.” Het groene Yuverta-onderwijs biedt onder andere vakken op het gebied van dierverzorging, voeding, techniek, planten en bloemen en tuinaanleg.

“Vmbo-leerlingen zijn zo leuk!”, benadrukt schoolleider Perry Kool. “En wij zien dat ze heel ver kunnen komen. Als ze hier klaar zijn op school kunnen ze alle kanten nog op.”

MEC-Oegstgeest

De school is heeft een sterke focus op duurzaamheid en ‘groen leven’. “Kortgeleden hebben we overleg gehad met het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest (MEC) of zij ons kunnen helpen om onze tuin opnieuw in te richten en interessant te maken voor insecten en andere dieren. Zo kan dit terrein ook geschikt gemaakt worden voor milieueducatie. Hoe leuk zou het zijn als hier bijvoorbeeld een kabouterpad kwam waar alle kleuters in Oegstgeest plezier van kunnen hebben?” mijmert Van den Berg. “Ook onze kantine willen we meer openstellen voor de buurt.”

Yuverta Oegstgeest wil een veilige en kleinschalige vmbo-school zijn. “In een prettige sfeer geven we veel mooie groene vakken aan klassen die vaak niet groter zijn dan zestien leerlingen. De online open dag eind januari werd heel goed bezocht. De krimp in het vmbo-onderwijs zal niet verder doorzetten denken wij”, legt Admiraal uit.

De drie schoolleiders zijn blij dat de Rijnsburgse leerlingen naar Yuverta blijven komen. “In Rijnsburg verliest niemand zijn baan, en wordt alles netjes afgebouwd. Hier gaan we verder als krachtige, groene school met een gemoedelijke sfeer, die er ook voor de buurt wil zijn.”

(Willemien Timmers)

Meer berichten