Wethouder Huizing neemt de belangstellenden mee in de geschiedenis van de Kwaakbrug. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Huizing neemt de belangstellenden mee in de geschiedenis van de Kwaakbrug. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Trekvaartroute officieel geopend

Algemeen

Wethouder Huizing kondigt start restauratie Kwaakbrug aan 

Afgelopen vrijdag, 11 februari, werd de Trekvaartroute Haarlem-Leiden feestelijk en officieel geopend door gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland. Ook werd de start van het herstel van de Kwaakbrug gevierd.

De gedeputeerde werd samen met andere bestuurders uit de Duin- en Bollenstreek, waaronder voorzitter erfgoedtafel Trekvaarten Carla Breuer (burgemeester van de gemeente Teylingen) en de Oegstgeestse wethouder Matthijs Huizing (Cultuurbeleid, monumenten en cultureel erfgoed) ontvangen op de historische scheepswerf Klaas Hennepoel. Werfbaas Alexander de Vos vertelde daar enthousiast over zijn werkzaamheden en de Leidse stadsboeijer die hij aan het bouwen is.

Het gezelschap maakte na het bezoek een boottochtje over de trekvaart naar de Kwaakbrug. Een mooi, symbolisch tochtje om eraan herinnerd te worden dat deze vaart in de zeventiende eeuw de belangrijkste verbindingsweg was tussen Haarlem en Leiden. Zo’n vier uur deed de trekschuit, de ‘intercity van de Gouden Eeuw’, in die tijd over de ongeveer 28 kilometer trekvaart.

Vrijdag werd feestelijk het ‘informatiepuntje’ op de Kwaakbrug ‘onthuld’ door via een draaischijf een geluidsfragment in werking te zetten. Op zeven plekken langs de Haarlemmertrekvaart en Leidsevaart zijn dit soort panelen geplaatst, die door cultuurhistorica Marca Bultink van teksten zijn voorzien.

Erfgoedlijnen

De provincie Zuid-Holland maakt al een aantal jaren de geschiedenis van het landschap in de provincie zichtbaar en beleefbaar aan de hand van zeven ‘erfgoedlijnen’. De trekvaart is daar een van.

Kwaakbrug

De gemeente Oegstgeest heeft kortgeleden de Kwaakbrug benoemd tot gemeentelijk monument, en zal, na jaren van achterstallig onderhoud en afsluiting voor zwaar verkeer, binnenkort met de brug een renovatietraject ingaan. Iets waar de gemeentelijke monumentencommissie al vanaf 2011 voor pleit. De provincie Zuid-Holland draagt hier 60.000 euro aan bij.

Wethouder Huizing liet vrijdag weten dat het de bedoeling is dat er bij de restauratiewerkzaamheden ook een bruggetje wordt aangelegd van de Kwaaklaan naar het kapelletje op landgoed Oud Poelgeest. Dat geeft nog meer wandelmogelijkheden omdat wandelaars dan, net als aan de kant van de ijsbaan, via een brug het landgoed op kunnen.

Ook de Teylingse cultuurwethouder Arno van Kempen was aanwezig en hij vertelde dat er plannen zijn om een informatiepunt over Herman Boerhaave te maken bij de nieuw aan te leggen aanlegsteiger bij de Nagelbrug. Een mooie link tussen zijn woonhuis in Voorhout en zijn zomerverblijf Oud Poelgeest, beide vlak bij de trekvaart.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant