Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Oegstgeest is weer een schrijver rijker - Bart Boom schrijft: De moeder van Eva

Met het verschijnen van de roman De moeder van Eva (Singel Uitgeverijen) heeft het schrijversdorp Oegstgeest een nieuwe status bereikt: Bart Boom heeft zich aan de lange lijst toegevoegd.

Bart Boom vertelt: “Aan het eind van m’n arbeidzame leven merkte ik dat ik naar andere bezigheden begon uit te kijken. Daarover dromen gaf me energie, die ik goed kon gebruiken de laatste jaren door te komen.” Boom is 35 jaar arts geweest en, zoals hij zelf zegt, ‘slijt je van dat dat beroep’. 

‘Schrijven geeft totale focus en heeft zodoende een meditatieve werking. Het is een heerlijke reis in je eigen bubbel waarin alles klopt.’

“Een van de dingen die ik wilde doen was een boek schrijven. Schrijven geeft je zoveel, brengt je dicht bij jezelf. Verhalen en gedichten lukten nog wel ‘tussendoor,’ maar een boek, daar moet je echt voor gaan zitten. Het verhaal en de plotontwikkelingen ontstonden in de auto, ‘s ochtends op weg naar m’n werk. Dat is ook zo prettig: je hebt je kantoor altijd bij je.”

Toen het zover was, is hij met zijn partner Marijke een maand naar Parijs gegaan om daar een eerste ruk aan het boek te geven. “Het waren zonnige en gelukkige weken: ‘s ochtends schrijven, ‘s middags de stad in en zwerven, m’n andere hobby, zo niet tweede natuur.”

Na anderhalf jaar stond het verhaal. “Die eerste, louter creatieve fase is geweldig. Je krijgt allerlei verrassende invallen. Cadeautjes uit een andere wereld, noem ik ze. Daarna volgde anderhalf jaar correctiewerkzaamheden. Dat is ploeteren, hoor, maar goed, dat hoort erbij. Schrijven geeft totale focus en heeft zodoende een meditatieve werking. Het is een heerlijke reis in je eigen bubbel waarin alles klopt.”

De moeder van Eva gaat over een vrouw die klein is gehouden door haar omgeving. Wanneer ze die is ontvlucht, volgt een inhaalslag. Maar het lot is wreed en…”.. ja, meer verklap ik natuurlijk niet! Er zitten wat filosofietjes in die betrekking hebben op ‘La condition humaine.’ Dat is wat me altijd bezighoudt”, besluit Boom.

Meer berichten