De oude Julianaschool, het nieuwe onderkomen van de Leo Kannerschool VSO. |
De oude Julianaschool, het nieuwe onderkomen van de Leo Kannerschool VSO. | Foto: Wim de Winter

Eindelijk zicht op verhuizing

Politiek

Driehonderd blije kinderen Leo Kannerschool VSO

Bijna twintig miljoen euro gaat de gemeente Oegstgeest uitgeven voor nieuwe huisvesting voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) van de Leo Kannerschool. Dat besloot de gemeenteraad vorige week, in dezelfde vergadering waarin ook nog eens twintig miljoen euro opzijgezet wordt voor de nieuwbouw van de Gevers Deutz Terweeschool en het onderhoud aan wegen en bruggen.

Door Joep Derksen en Willemien Timmers

Dat de Leo Kannerschool een nieuw gebouw moet krijgen, stond voor de politici niet meer ter discussie, zo bleek uit de reacties van de raadsleden. 

Van der Hoeven (CDA): “Heel veel partijen hadden veel liever gehad dat dit eerder gerealiseerd zou worden.” Vellema (D66): “Dit is een historisch moment. In 2018 zag ik met tranen in de ogen hoe die school erbij stond. Ik vind het fantastisch om te zien hoe de leerlingen positief die school binnenwandelen. Laten we aan de slag gaan.” Welling (PrO): “Een historisch besluit voor een school die er lang op heeft moeten wachten.” Rosdorff (Hart voor Oegstgeest): “Deze school verdient een goede huisvesting.” Spaargaren (VVD) en Van den Ouweelen (Lokaal): “Dit is een historisch besluit.” Rolloos (BV NL): “Dit is een investering in jeugd en onderwijs.”

Wethouder Huizing gaf als reactie: “De driehonderd kinderen zullen hier ontzettend blij mee zijn. Dit is de grootste investering die in de historie van Oegstgeest plaatsvindt.”

Een deel van de kosten zou kunnen worden terugverdiend met woningbouw op de Hazeboslaan. Dit dreigt niet te gaan lukken in verband met aangescherpte regels voor de geluidsnormen van Schiphol. Hierdoor wordt de mogelijkheid om onder aanvliegroutes te bouwen verder beperkt. Huizing: “Deze verzwaring gaat ongelooflijke problemen opleveren voor alle bouwplannen in deze regio. Als het inderdaad zo is dat er geen woningbouw plaats kan vinden, moeten we een ander emplooi voor de Hazeboslocatie vinden.”

Rien Timmer, voorzitter van het College van Bestuur is ‘enorm blij’ dat dit besluit nu genomen is. “Fijn dat na zoveel jaren zoeken en discussiëren de kogel nu door de kerk is. We voelen een grote verantwoordelijkheid om er nu ook een heel mooi gebouw van te maken. Voor onze leerlingen, voor onze medewerkers, maar ook voor Oegstgeest. We gaan de nieuwe school realiseren op één van de mooiste plekjes van Oegstgeest, vol verbindingen met natuur, literatuur en historie vanwege de bestaande bebouwing en de natuurlijke omgeving. Dat schept natuurlijk verplichtingen om daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan.” Hij geeft aan graag een gebouw te realiseren dat zo duurzaam en circulair mogelijk is, rekening houdend met omgeving en historie, maar ook met toekomstige generaties leerlingen. “Zodat de school niet alleen voor de Leo Kanner Onderwijsgroep, maar ook voor Oegstgeest en het regionale onderwijsaanbod een aanwinst wordt!”

“Het is fantastisch nieuws dat na alle inspanningen en activiteiten die ondernomen zijn er nu een echte stip aan de horizon is voor onze nieuwbouw”, laat directeur Anika Remerij weten. “Iedereen weet dat ons huidige pand sterk verouderd is. Dat wij nu perspectief hebben op een nieuw schoolgebouw maakt iedereen, die betrokken is bij de Leo Kannerschool VSO, erg blij. Wij krijgen de ultieme kans om ons schoolgebouw nauw aan te laten sluiten op ons onderwijsconcept. Een schoolgebouw is als een derde pedagoog want een goed ontworpen schoolgebouw stimuleert de ontwikkeling.” De nieuwe locatie aan de Endegeesterstraatweg geeft mogelijkheden om de verbondenheid met de samenleving te intensiveren en dat zal ook terug te zien zijn in het nieuwe schoolgebouw van de Leo Kannerschool. “Voordat het zover is, zullen wij de komende jaren blijven investeren in ons oude pand om een zo fijn mogelijke schoolomgeving te blijven creëren en om onze kwaliteit van het onderwijs goed te houden. Dat is ook belangrijk voor ons welbevinden. Daarom zullen wij ons oude schoolgebouw blijven omarmen totdat we het overdragen naar de volgende bewoner.”

De volgende bewoners zijn naar alle waarschijnlijkheid de leerlingen van de Gevers Deutz Terweeschool. Zij zouden graag in begin schooljaar 2024-2025 tijdelijk in het gebouw aan de Hazenboslaan neerstrijken, terwijl aan de Terweeweg een nieuw schoolgebouw achter de monumentale gevel verrijst.

Het huidige schoolgebouw aan de Hazenboslaan. |

Uit de krant

Uit de krant