Wethouder Peter Glasbeek (links) in overleg met zijn collega Matthijs Huizing tijdens het indienen van de motie donderdagavond. |
Wethouder Peter Glasbeek (links) in overleg met zijn collega Matthijs Huizing tijdens het indienen van de motie donderdagavond. | Foto: Willemien Timmers

Wethouder Glasbeek overleeft motie van wantrouwen

Politiek

Amper een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen overleefde wethouder Peter Glasbeek tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 februari een motie van wantrouwen. Meerdere politieke partijen lijken Glasbeek echter liever kwijt dan rijk te zijn.

Door Joep Derksen

De reden voor het indienen van die motie van wantrouwen was de manier waarop Glasbeek is omgegaan met het dossier Almondehoeve. Een projectontwikkelaar is bezig om hier, samen met de eigenaar van de grond, iets nieuws te ontwikkelen. Op 27 januari liet Glasbeek in een raadsvergadering weten dat hij met deze projectontwikkelaar ‘ongeveer een jaar geleden’ had gesproken. Ook was die projectontwikkelaar niet uitgenodigd voor een inderhaast ingelaste informatiebijeenkomst, die op 1 februari had moeten plaatsvinden. Glasbeek stelde dat dit door hem kwam, maar wees met een beschuldigende vinger naar de ambtenaren. “Er is iets misgegaan, door miscommunicatie tussen griffie en het ambtelijk apparaat. Dat is zeer betreurenswaardig.”

Hart voor Oegstgeest, D66, Lokaal en BV NL oordeelden een week later dat de wethouder te ver was gegaan. In de tussentijd werd namelijk ook duidelijk dat Glasbeek helemaal niet met de huidige projectontwikkelaar (Pieters) gesproken had. Wel met diens voorganger Broers. Voor fractievoorzitter Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) was het duidelijk: “De wethouder heeft deze raad niet juist geïnformeerd over zijn contacten met de projectontwikkelaar.”

Patroon

Ook bij D66-voorman Bus was het geduld met Glasbeek op. “De wethouder heeft gezegd dat er contact geweest was, maar dat contact is er helemaal nooit geweest. We zijn het vertrouwen in de wethouder kwijt.” Marcus Rolloos (BV NL) vond dat er sprake is van een ‘patroon’. “Keer op keer ga je als raadslid te goeder trouw onderzoeken. Op een gegeven moment is de maat vol. De wethouder zet in aanloop naar de verkiezingen alles op scherp en probeert zijn zin door te drammen. Het houdt een keer op.” Ook voor Van den Ouweelen (Lokaal) was ‘de maat vol’. “Het is een opeenstapeling van dossiers.”

Glasbeek vocht voor zijn bestuurlijke leven. “Het is een correcte constatering dat er sprake is van ruis. Als er verzoeken binnenkomen via de raad wordt het op een of andere manier door de organisatie onvoldoende opgepakt. Dat moet verbeteren. Ik heb niet aangegeven dat ik me erachter wil verschuilen. Ik kom altijd op voor ambtenaren. Maar er is scheiding tussen griffie en raad enerzijds en het ambtelijk apparaat en daardoor ook de wethouder anderzijds. Het is duidelijk dat er strakke regels moeten komen in het proces.”

Hiermee overtuigde hij een meerderheid van de gemeenteraad. Al kwam dat ook door de manier waarop de oppositiepartijen de motie hadden opgesteld. Deze motie gaf namelijk als enige reden om het vertrouwen op te zeggen dat de wethouder de raad had voorgelogen met zijn uitspraak, dat hij met de projectontwikkelaar gesproken had. VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren vond echter dat Glasbeek dit niet expres had gedaan. “Er is geen kwade opzet geweest.” Wel vond Spaargaren, dat de communicatie ‘uiterst rommelig’ is gegaan. Het zinde hem ook niet dat Glasbeek bleef wijzen naar de ambtenaren. “Ik hoop een wethouder te zien die staat voor zijn ambtenaren en de volle verantwoordelijkheid neemt.” VVD-er Bouw vulde nog aan dat hij alleen tegen de motie van wantrouwen stemde omdat in die motie niet gesproken wordt over de manier waarop Glasbeek zich achter de ambtenaren verschuild. “Ik moet stemmen over de motie, zoals deze nu voor ligt. Ik stem tegen.” Naast de VVD steunden ook PrO en CDA de wethouder en werd de motie verworpen met zeven stemmen voor en twaalf stemmen tegen. Glasbeek mag dus nog tot aan de verkiezingen (ruim een maand) wethouder blijven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Elfred Bus (D66) aan het woord.
Melanie van Driel (PrO) verdedigt 'haar' wethouder.
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant