Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Rianne Meester (Okidoo), Marja Duiverman (Okidoo), Marja Kraakman (Okidoo), Jolanda Borst (JES Rijnland), Sandra van &lsquo;t Schip (JES Rijnland) en Natalie Harthoorn (Bibliotheek Bollenstreek). | </p>

Rianne Meester (Okidoo), Marja Duiverman (Okidoo), Marja Kraakman (Okidoo), Jolanda Borst (JES Rijnland), Sandra van ‘t Schip (JES Rijnland) en Natalie Harthoorn (Bibliotheek Bollenstreek). |

(Foto: Willemien Timmers)

Okidoo en JES Rijnland gaan professioneel samenwerken

‘Ieder kind heeft recht op ontwikkeling en een kansrijke start’
Op woensdag 12 januari vond er een feestelijke bijeenkomst plaats in de bibliotheek van Oegstgeest. Op die dag tekenden het bestuur van Okidoo en de directie van de Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland (JES) een samenwerkingsovereenkomst. JES Rijnland gaat actief voor Okidoo aan het werk, om samen de middagen en het programma op een goede en professionele wijze in te vullen.

Door Willemien Timmers

De stichting Okidoo wil gelijke kansen voor alle kinderen in Oegstgeest creëren. In mei 2021 startte een eerste pilot met een serie middagen voor kinderen die van huis uit minder ‘bagage’ meekrijgen. Niet elke ouder heeft immers tijd, geld of energie om met hun kind een museum of theater te bezoeken, de natuur in te gaan of kennis te laten maken met kunst, sport of boeken.

Professionalisatie

“We kregen veel enthousiaste reacties na de pilot, en werden in het najaar overweldigd door het aantal aanmeldingen”, vertelde Marja Kraakman, voorzitter van Okidoo. “Wilden we goede activiteiten en uitjes aan blijven bieden aan kinderen die dat van huis uit in mindere mate meekrijgen, dan moesten we professioneler worden. We zijn blij dat we vanaf nu ondersteuning krijgen vanuit JES Rijnland. Sandra van ’t Schip gaat ons helpen met adviezen en ondersteunen op de middagen.”

De kinderen voor het kleurrijke Okidoo-programma worden door de scholen aangedragen. Die relaties worden dan ook warm gehouden. “We hebben ook contact met de ouders, om beter te kunnen begrijpen wat we voor de kinderen kunnen betekenen”, legde Marja Duiverman (secretaris Okidoo) uit. 

De professionele samenwerking met JES Rijnland is mogelijk omdat via Fonds 1818 subsidie is binnengehaald. “Zo kunnen we transformeren naar een professionelere organisatie, en daar zijn we erg blij mee”, aldus Okidoo-penningmeester Rianne Meester-Broertjes. “We rekenen ook op subsidie vanuit de gemeente, want ieder kind heeft recht op ontwikkeling en een gezonde, kansrijke start.”

Het programma van Okidoo is bedoeld voor kinderen uit groep 5 tot en met 8. “Ik ben blij dat ik mag gaan bijdragen aan dit mooie initiatief, dat kinderen extra kansen biedt”, zei Sandra van ’t Schip, die onder andere vijftien jaar voor de klas heeft gestaan. “Door de vrijwilligers te ondersteunen kunnen we een pedagogisch veilig klimaat bieden, en nét iets verder en professioneler kijken dan zij vanuit hun gezond verstand kunnen doen.”

Vrijwilligers

Op 7 en 8 februari starten er twee nieuwe Okidoo-groepen, die net als vorige jaar de bibliotheek als uitvalsbasis hebben.

Voor de middagen worden nog extra vrijwilligers gezocht. Wie interesse heeft kan dat melden via okidoo.oegstgeest@gmail.com.

Meer berichten