Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Chris Schollaardt wil Caf&eacute; de Gouwe graag weer opengooien. &#39;Dat kan veilig&#39;. |&nbsp;</p>

Chris Schollaardt wil Café de Gouwe graag weer opengooien. 'Dat kan veilig'. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Even voor één zaterdag open

Winkels en kappers mogen deuren weer openen - horeca niet

Veel blije gezichten afgelopen zaterdag in de Oegstgeester winkelcentra. Na een lockdown van vier weken om het aantal coronabesmettingen minder hard te laten stijgen en ziekenhuisopnames te voorkomen, mag er weer meer. Zo kunnen winkels, sportscholen en contactberoepen zoals kappers weer open. Helaas mogen de cafés en restaurants hun deuren nog niet openen. Om een statement te maken en aandacht te vragen voor de benarde positie van de horeca na de zoveelste lockdown, opende Chris Schollaardt afgelopen zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur Café de Gouwe. “Ik wil laten zien dat ik veilig open kan!”

In de loop van de dag bezochten veel vaste gasten De Gouwe even, en hing er een dankbare sfeer om weer even ‘normaal’ (op afstand) mensen te ontmoeten. “Fijn dat zoveel mensen mij een hart onder de riem staken met hun bezoek”, aldus Chris.

In het zuiden lieten burgemeesters vorige week door middel van een brief weten de horeca vanwege de uitblijvende versoepelingen ruimte te geven om op zaterdag 15 januari open te gaan. “Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, zo lieten zij weten. 

In Oegstgeest werd een dergelijke brief niet verstuurd. Wel meldde Chris Schollaardt zijn actie van tevoren bij het gemeentehuis. Burgemeester Jaensch bracht het café zaterdag samen met een handhaver een kort bezoek, en gaf de horecaondernemer een officiële waarschuwing.

Chris hoopt dat de horeca snel weer open mag. “Met deze actie wil ik mijn gasten even een lichtpuntje bieden, en hen bedanken voor hun trouw en steun in de afgelopen jaren. Ik wil zo graag weer open, want ook financieel is het een keer klaar. Daarnaast heb ik al eerder laten zien dat ik veilig en georganiseerd open kan.”

De cafébaas heeft het geluk dat hij ook mede-eigenaar is van inmiddels twee sushi-zaken. “Dat vult gelukkig mijn dagen, en houdt me op de been. Maar hier in de Gouwe is de bodem inmiddels wel in zicht.”

Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er weer meer kan, en de horeca zijn deuren wellicht wél mag openen.

(Willemien Timmers)

Meer berichten