Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: I. de Wilde

Kerstbomen met kluit welkom in asiel

‘Gun je kerstboom een tweede leven’, is de slogan van het Leids kerstbomenasiel dat gerund wordt door vrijwilligers. Bij het asiel krijgen kerstbomen met kluit een mooi plekje op het kerstbomenveld vlakbij het Valkenburgse Meer.

Alle bomen krijgen bij aankomst een nummer en worden verzorgd door vrijwilligers. In december worden de bomen weer opgehaald door hun eigenaar. Voor veel mensen is het in december al een traditie geworden om hun eigen kerstboom uit te graven.
Het kerstbomenasiel opende voor het brengen van bomen op 5 januari. In verband met de coronamaatregelen wordt de boom voor het toegangshek aangepakt en geregistreerd. Bomen kunnen, alleen na reservering, worden gebracht op woensdag- en zaterdagmiddag naar de Ommedijkseweg 30 in Leiden. Online reserveren via www.ideewinkel.nl/vrij-groen/ De asielkosten zijn 12,- per boom, in december te betalen bij het afhalen. Eind november ontvangen alle boomeigenaren per email een afhaalbericht.
Omdat de ruimte in de tuin beperkt is, kunnen alleen gezonde bomen geplant worden. Nordmann-sparren overleven het kerstbomenasiel meestal niet. Een kerstboom kan alleen overleven als deze nog frisse, groene naalden heeft en een goede kluit met wortels. Van de gezonde bomen overleeft gemiddeld 75 procent.

Meer berichten