Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Honderd maaltijden uitgedeeld op Tweede Kerstdag

Op Tweede Kerstdag zijn honderd mensen blij gemaakt met een heerlijke Perzische maaltijd. Bijan Azami was de initiatiefnemer. Hij blikt tevreden terug op een actie waarvoor veel belangstelling bestond. Zeker voor herhaling vatbaar. De Gouwe was plaats van handeling.

Door Wim van Tuijl

Bijan Azami is geboren in Iran, maar emigreerde op zijn negende met zijn ouders naar Nederland. Inmiddels woont hij al 52 jaar in Oegstgeest. Als zelfstandige is hij coach. “Een van de activiteiten binnen mijn beroep is samen Perzisch koken. Het doel hiervan is verbinding maken van mensen met elkaar en zichzelf”, laat Bijan weten. Hij wilde hier meer mee doen. “Ik ging mij realiseren dat juist de kerstdagen zich kenmerken als feestdagen, waarbinnen gezellig eten en met elkaar zijn met familie en vrienden zo centraal staan. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn genoeg mensen die deze gezelligheden om uiteenlopende redenen moeten ontberen. ‘Eenzaamheid’ wordt juist dan extra benadrukt. Ik ben iemand die passie heeft om mensen met elkaar te verbinden en hen bemoediging te geven”, vertelt Bijan. Medio december kwam hij op het idee om aan hen een maaltijd te verstrekken. Op Tweede Kerstdag wilde hij een brug slaan naar deze doelgroep. Zo’n groots initiatief is onmogelijk uitvoerbaar is zonder hulp van vrijwilligers.

Vrijwilligers

Bijan nam contact op met Chris Schollaardt, eigenaar van café De Gouwe. Hij en zijn vrouw Nikki waren direct enthousiast. “Na een oproep op sociale media meldden zich genoeg vrijwilligers om mijn idee te kunnen uitvoeren. Daarnaast waren er meerdere mensen die deze activiteit wilden sponsoren. Fantastisch dat Chris zijn ruimte beschikbaar stelde voor mijn initiatief. Goede logistiek is voor dit plan een absolute voorwaarde. Hij beschikt over een ruime keuken en een grote ruimte om alles onder verantwoorde omstandigheden te kunnen uitvoeren. Binnen alle vrijwilligers en donateurs speelt ook het begrip van ‘verbinden’. Het wordt samen uitgevoerd. Er bestaat een Afrikaans gezegde: ‘Als je alleen gaat, ga je snel; ga je samen, dan kom je verder’. Dit is zeker tot uiting gekomen”, laat Bijan weten. Zonder Chris en alle vrijwilligers en donateurs was het initiatief volgens Bijan nooit van de grond gekomen.
Er zijn honderd maaltijden klaar gemaakt. Het Perzische menu bestond uit rijst met kip en groentes met salade. Er was ook een vegetarisch gerecht. De maaltijden konden worden opgehaald of werden door vrijwilligers thuisgebracht. “Een vrijwilliger wil ik met name noemen: Wessel Eijkman. Hij bereidt al door het jaar heen op bepaalde dagen maaltijden voor mensen die dat nodig hebben. Hij heeft 35 maaltijden bezorgd bij mensen binnen zijn netwerk”, complimenteert Bijan.
Hij kijkt terug op een mooie activiteit waaraan hij graag wil proberen een vervolg te geven; niet alleen met kerst.

Wessel Eijkman heeft 35 maaltijden binnen zijn netwerk bezorgd

Meer informatie over Bijans acties: via Facebook of www.bijanazami.com

Meer berichten