Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Buro JP

Sociaal makelaar Sietske Steenbergen: ‘Meedoen is belangrijk voor iedereen’

Begin 2019 stelde de gemeente Oegstgeest een sociaal makelaar aan. Sietske Steenbergen zet zich sinds dat voorjaar in om, samen met het Sociaal Team, de sociale cohesie in de wijken te versterken door alle sociale initiatieven in kaart te brengen, en aan de hand daarvan mensen met elkaar te verbinden. Inmiddels heeft zij helemaal haar draai gevonden, heel wat mensen en initiatieven met elkaar verbonden, en eenzame Oegstgeestenaren geholpen mooie activiteiten te vinden die bij hun interesses passen.

Door Willemien Timmers

“Mensen zorgen in Oegstgeest al heel goed voor elkaar”, benadrukt Sietske op een zonnige wintermorgen in Dorpscentrum Oegstgeest. “Aan mij de taak om alles wat er op wijk-, buurt- of straatniveau gebeurt zichtbaar te krijgen en te versterken. Als je in elke buurt mensen kent, kun je sneller laagdrempelige hulp inschakelen. Dat versterkt de samenhang in de buurt. Als iemand met een partner met dementie bijvoorbeeld zo nu en dan een avond van huis wil, en een soort van oppas zoekt, zijn er in de buurt wel vrijwilligers te vinden die willen helpen. Alleen moeten we wel van elkaar weten welke vragen er zijn. Hetzelfde geldt voor een gescheiden man die na werktijd graag zou willen hardlopen met buurtgenoten, maar weinig mensen kent. Door bestaande structuren te kennen en rond te vragen komen er veel meer mogelijkheden naar boven dan je denkt.”

Informeel

De Sociaal Makelaar benadrukt hoe fijn het is als we op een informele manier meer voor elkaar kunnen betekenen. “De Lief & Leed-straten zijn daar een mooi voorbeeld van. Daar zijn we dit jaar in Oegstgeest mee begonnen. In deze straten zorgen een of twee bewoners, de gangmakers, ervoor dat vanuit het door de gemeente gevulde Lief & Leedpotje lieve attenties worden betaald zoals een bloemetje voor een zieke buur of een cadeau bij een vijftigjarig huwelijk. Zo komen bewoners meer met elkaar in verbinding te staan.” Sietske hoopt dat in 2022 nog meer straten zich aansluiten bij dit initiatief. “Ik kom dan persoonlijk langs om mensen op weg te helpen”, lacht ze. “Als we elkaar leren kennen, kunnen we ook meedenken als een straatbewoner iets nodig heeft. Hoe mooi is het als je met natuurlijke netwerken, met buren en bekenden, voor oplossingen kunt zorgen.”

In 2022 zal een nieuwe versie van de Sociale Kaart van Oegstgeest in de vorm van een boekje verschijnen. “Op die manier kan iedereen zien welke activiteiten er allemaal in ons dorp zijn. En ‘meedoen’ is enorm belangrijk in het welzijn van Oegstgeestenaren. Daarom is het fijn als alle instanties weten wat er allemaal te doen is. Ook al ben je slecht ter been, dan kun je nog steeds vrijwilliger zijn bij de VoorleesExpress bijvoorbeeld. Dat zorgt voor positieve gezondheid!”

Dorpskantoor

Het laagdrempelige Dorpskantoor elke vrijdagmiddag in Dorpscentrum Oegstgeest wordt inmiddels, als de coronamaatregelen het mogelijk maken, goed bezocht. “Iedereen die af en toe met zijn ziel onder zijn arm rondloopt is welkom. Samen kijken we dan welke activiteiten er zijn in Oegstgeest die bij je passen, zodat je weer nieuwe mensen kunt ontmoeten. Het in verbinding staan met anderen en relaties zijn immers heel belangrijk voor iedereen. Kom langs in 2022, als je weinig te doen hebt of als je zelf iets wil organiseren in je omgeving. Er is al zoveel moois ontstaan in Oegstgeest, en ik hoor iedere week weer inspirerende verhalen. Gun jezelf die verhalen ook!”

Meer berichten