De eerste kerstboom van 2021 gaat met dit gezin mee terug naar huis. |
De eerste kerstboom van 2021 gaat met dit gezin mee terug naar huis. | Foto: I. de Wilde

Succesvol jaar voor regionaal kerstbomenasiel

Algemeen

Na een verblijf van een jaar in het kerstbomenasiel van Vrij Groen worden de kerstbomen vanaf deze week weer opgehaald door hun eigenaar. Dit jaar is ruim 85 procent van de kerstbomen in het asiel aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden (vlakbij het Valkenburgse Meer) blijven leven. Tegen een gemiddelde van 75 procent in eerdere jaren. De natte en koude zomer heeft aan dit succes bijgedragen. Maar ook de goede verzorging die de kerstbomen vorige kerst thuis kregen heeft de kans op overleven verhoogd.

De eigen boom komen uitgraven is een leuk uitje geworden in december

In het asiel staan meer dan 160 kerstbomen klaar om de feestdagen thuis door te brengen. In alle soorten en maten. Gelukkig zijn ze genummerd en is er een plattegrond. Er staan ook hele kleine boompjes tussen. Mensen vinden het ook de moeite waard om zo’n klein boompje naar het asiel te brengen. Ze gooien een boom liever niet weg en het is een duurzame oplossing. De eigen boom komen uitgraven is een leuk uitje geworden in december, de kruiwagens en spades staan klaar bij de ingang.

Dat 85% van de bomen het heeft overleefd, betekent natuurlijk ook dat er mensen zijn van wie de boom het niet gered heeft. Deze mensen hebben een ‘slecht nieuws berichtje’ gehad. Voor hen staat er een weesboom klaar.
Na de kerstdagen (vanaf 5 januari) komen de bomen weer terug naar het kerstbomenasiel. Nieuwe kerstbomen zijn ook welkom. De bijdrage voor de jaarlijkse asielkosten is 12,- per boom.  
Anne Marie van Dam, bodemadviseur en ontwikkelaar van groene projecten heeft kerstbomen-tips: “Koop een kerstboom met een grote, zware kluit. Een kleine boom heeft meer kans te overleven dan een grote boom. Liever geen Nordmann-Spar, deze hebben in het asiel weinig overlevingskans. Laat je boom een dag op een koele plek wennen voor je hem in de huiskamer zet. En ook weer als hij na de kerst naar buiten gaat. Zet je kerstboom niet bij de verwarming en niet direct op de vloerverwarming. En geef je boom natuurlijk regelmatig voldoende water.”
Om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk komen, kunnen kerstbomen alleen gebracht worden na reservering. Dat kan vanaf 27 december via de website www.ideewinkel.nl/vrij-groen.

Uit de krant

Uit de krant