Jacqueline mocht een substantiële cheque van Rotary Club Oegstgeest-Rhijngeest in ontvangst nemen.
Jacqueline mocht een substantiële cheque van Rotary Club Oegstgeest-Rhijngeest in ontvangst nemen.

Het Boezemcafé voor lotgenoten van borstkanker

Algemeen

Op 1 december gaf het Boezemcafé weer de gelegenheid aan vrouwen met of na borstkanker om elkaar te ontmoeten. De vrouwen konden in een iets afgezonderd gedeelte van Brasserie Hemels in Oegstgeest informeel met elkaar als lotgenoten spreken, ervaringen delen en elkaar steunen. Deze bijeenkomst wordt ieder kwartaal georganiseerd door initiatiefnemer Jacqueline Eenens (coach bij borstkanker).

Cheque tijdens Pop-up café in Brasserie Hemels

Door Marja Schakelaar

Het initiatief van het Boezemcafé van de Duin- en Bollenstreek en Leiden wordt ondersteund door de mammapoli’s van onder andere het LUMC en de Alrijne ziekenhuizen. Het pop-up café wordt gesponsord door Brasserie Hemels, UpandUp, Maris Media en Fonds 1818. Zij zorgen ervoor dat de koffie, thee, iets lekkers erbij en de goodybag na afloop gratis zijn.

Professional

Het Boezemcafé duurde van 10.00 uur tot 12.00 uur. Gedurende die tijd was er een professional aanwezig, die op een informele manier vragen wilde beantwoorden of adviezen kon geven. In het verleden waren er onder andere een oedeemtherapeute, een oncologisch fysiotherapeute en een huidtherapeute uitgenodigd. Tijdens dit café praatte een mondhygiëniste met de vrouwen die dit wilden, over de verzorging van de mond tijdens en na een chemotherapie.

Verandering

Sommige vrouwen zaten nog midden in hun behandeling of waren er net ‘klaar’ mee. Bij anderen was het al jaren geleden. Er waren jonge en oudere vrouwen op het Boezemcafé afgekomen. Wat deze vrouwen bij elkaar vinden, heeft vooral te maken met het feit dat zelfs in een meelevende en ondersteunende eigen omgeving als partner, vrienden, familie men verder gaat. De wereld gaat door, terwijl er voor deze vrouwen voorgoed iets veranderd is.

Rotary-cheque

Om 11.00 uur stond er een verrassing gepland: het bezoek van enkele leden van Rotary Club Oegstgeest-Rhijngeest. In het kort vertelde de woordvoerster dat deze Rotary Club zichzelf heeft opgeheven. De leden mochten stemmen over het goede doel voor het restbedrag in kas. Daarbij was het Boezemcafé verkozen, samen met de Dierenambulance. Jacqueline mocht een substantiële cheque in ontvangst nemen. Zij was er zichtbaar blij mee, omdat hierdoor het voortbestaan van het Boezemcafé weer voor een aantal jaren gegarandeerd is.

‘Voel je welkom en gesteund’

“Heb je borstkanker (gehad) en… voel je je hierin wel eens eenzaam, heb je behoefte om met een lotgenote te praten en herkenning te vinden, ervaar je (nog steeds) gevolgen van de behandeling of zit je nog vol vragen en ben je op zoek naar informatie en tips, voel je welkom en gesteund. Alleen of met je (boezem)vriendin. In 2022 is het Boezemcafé geopend op 9 maart, 8 juni, 7 september en 30 november. Wel graag van te voren aanmelden via boezemcafe@gmail.com of tel. 06-21426567”, laat initiatiefnemer Jacqueline Eenens weten.

Uit de krant

Uit de krant