Afbeelding

Fezila William breekt internationaal door

Algemeen

De Oegstgeestse Fezila William heeft als eerste Nederlandse kunstenares NFT’s (non fungible tokens) op de markt gebracht. Ze breekt internationaal door en deed mee met de Cube Art Fair in Miami: de enige openbare NFT-beurs ter wereld. 

Van 1 tot en met 5 december presenteerde zij twee werken tijdens de Cube Art Fair in Miami: ‘s werelds enige openbare kunstbeurs met NFT-only werken.

NFT

Een NFT: wat is het? Omdat ze stuk voor stuk uniek zijn, hebben traditionele kunstwerken zoals schilderijen of beelden een bepaalde waarde. Digitale bestanden daarentegen kunnen eindeloos worden gedupliceerd. Door middel van een NFT kan de waarde van een digitaal kunstwerk nu worden gewaarborgd door een digitaal certificaat van echtheid en eigendom te creëren. Het eigenaarschap van de NFT, die is beveiligd in een blockchain-netwerk, kan vervolgens worden gekocht en verkocht. Naast digitale bestanden kunnen NFT’s ook gekoppeld worden aan fysieke kunstwerken.

Met haar werk wil Fezila een brug slaan tussen digitale en fysieke kunstwerken. Van de eerste vijf NFT’s die zij maakte, gingen er twee naar de NFT-beurs Cube Art Fair in Miami, waar ze op zestig billboards in Miami te zien was waaronder in Design District en Wynwood. Daarnaast heeft ze een collectie waarbij je de aankoop van een fysiek kunstwerk een NFT van haar fysieke kunstwerk krijgt of andersom.

Cube Art Fair

Op ongekende schaal waren NFT’s te zien in de straten van Miami. De werken werden geprojecteerd op maar liefst zestig billboards in het Design District, Wynwood en downtown Miami. Het middelpunt van de beurs was een muurprojectie op het 120 meter hoge Intercontinental Hotel, gelegen in het Bayfront Park. Werken van gerenommeerde kunstenaars als Carolyn Joe, Kelly Fischer, By Fez, Brett Ashby, Nikki SF, Maureen Calgota en Lisa Ledson waren tijdens de beurs te koop als NFT’s. Elke NFT ging vergezeld van een QR-code die de bezoekers naar een platform leidde waar kunstenaars hun werken verkochten.

Over Fezila William

Kunstenares Fezila William, ook wel ‘Fez’, noemt haar werk Luxe Popart. Haar fascinatie voor de verborgen elementen van het menselijk karakter brengt zij op een creatieve manier tot leven in haar kunst. In haar werken maakt ze gebruik van bijzondere materialen, zoals echt diamantslijpsel (crushed diamonds®), bladgoud, edelstenen en diamanten. Haar canvas verschilt van linnen tot aluminium, en Fezila beperkt zich niet tot één techniek om haar verhaal te vertellen. Tussen lagen epoxy, verf, edelstenen, glas en metaal creëert zij (sur)realistische hoofdstukken over lust, traditie en zelfreflectie. Ook cultuur en tradities spelen een belangrijke rol in haar creaties. Haar kunstwerken worden gewaardeerd door royals tot kunstliefhebbers en tentoongesteld in galeries over de hele wereld.

Uit de krant

Uit de krant