Afbeelding

150-jarige vrouwenvereniging Tesselschade krijgt predicaat Koninklijk

Algemeen

Geborduurde tafelkleden, gehaakte pannenlappen, keramiek en natuurlijk het beroemde “smok jurkje”. Deze artikelen ademen zowel traditie als modern vakmanschap.

Dat dit ook zo is, bewijst de oudste vrouwenvereniging Tesselschade Arbeid Adelt. Deze algemene vrouwenvereniging, werd opgericht in oktober 1871, om ‘het taboe op betaalde arbeid voor dames te doorbreken’. Dames die handwerkten voor Tesselschade kregen hiervoor betaald en verwierven hiermee zelfstandig een inkomen. 

Nog steeds krijgen de ‘handwerksters’ een vergoeding voor hun werk. Werken die sinds jaar en dag verkocht worden vanuit een aantal winkels en via verkoopfairs in heel Nederland. 

Met contributie en donaties én met de opbrengst van handgemaakte producten worden studiebeurzen gefinancierd. De vereniging Tesselschade, opgericht om vrouwen te ondersteunen op weg naar financiële onafhankelijkheid, ondersteunt nu nog steeds vrouwen die zelf onvoldoende middelen hebben, met studiebeurzen in de vorm van giften. Om zo een opleiding te volgen die leidt naar betaald werk.

In de afgelopen 150 jaar heeft de eerste Nederlandse vrouwenvereniging, Tesselschade Arbeid-Adelt, meer dan 11.000 vrouwen geholpen met de financiering van hun studie en opleiding.

Op 8 december krijgt de Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid-Adelt het predicaat ‘Koninklijk’ uitgereikt. De uitreiking heeft plaats in de winkel van Tesselschade aan het Leidseplein in Amsterdam. 

Tesselschade zou graag nog veel meer vrouwen financieel willen steunen. De inkomsten uit contributies zijn daarom van groot belang. Alleen op die manier zijn wij in staat om nog meer vrouwen op weg te helpen naar een onafhankelijke toekomst.

Helaas dit jaar geen kerstverkoop maar kijk op Instagram (tesselschade.leiden) of facebook (Tesselschade-Arbeid Adelt, Leiden) en bestel op taaleiden@gmail.com 

Uit de krant

Uit de krant