Afbeelding
Foto: Felix Huisken

Kinderen worden gidsen van het Groene Kerkje

Algemeen

“Dit is een leuke vraag!” Roept Floris (11 jaar) enthousiast wanneer hem wordt gevraagd te zoeken naar het jaartal waarop (een deel) van de kerk is gebouwd. Hij is één van de leerlingen van de Hofdijckschool die als eersten de serious game ‘Gidsen van het Groene Kerkje’ mogen spelen.

Om basisschoolleerlingen meer bekend te maken met het lokale erfgoed in Oegstgeest, zijn een spel en lesmateriaal ontwikkeld voor de basisscholen in Oegstgeest. De les voor groep 7/8 gaat over het Groene Kerkje in de tijd van de middeleeuwen. In de voorbereidende les op school hebben de kinderen geleerd over het ontstaan van Oegstgeest en over Willibrord. Wanneer zij in de tweede les een bezoek brengen aan het Groene Kerkje, herkennen de kinderen dan ook direct Willibrord bij het toegangshek.


“Wow!!” reageren de kinderen als zij de kerk in mogen. Veel kinderen zijn hier nog nooit geweest. Met de iPad in de hand gaan de kinderen op zoek naar familiewapens en maken zij een foto van details van de kerk die zij mooi vinden. Ook bekijken de kinderen een animatie van de bekende legende over het inwijden van de kerk. De kinderen verbeelden hoe de mensen gereageerd zullen hebben op dit wonder. In de laatste vraag van het interactieve spel maken de kinderen een vlog (een filmpje) over het Groene Kerkje, waarin zij als ware gidsen enthousiast vertellen over het kerkje. “Je denkt een kerkje is niet zo bijzonder, totdat je het verhaal hoort!”, zegt Bob (10 jaar). Ook juf Marjon is enthousiast: “ik heb er zelf ook zo veel van geleerd!”
Naast deze les worden ook lessen ontwikkeld voor de lagere groepen van de basisschool. Vanaf volgend schooljaar zijn deze beschikbaar voor alle scholen in Oegstgeest via de site van Bibliotheek Bollenstreek en Verwonder om de Hoek. Een mijlpaal waar de samenwerkende partijen ‘Bibliotheek Bollenstreek, Cultuureducatiegroep, Stichting Osger en Historische vereniging Oegstgeest’, met trots naar uitkijken. De lessen zijn mede mogelijk gemaakt door gemeente Oegstgeest en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de bijdrage van Erfgoed Leiden en Omstreken en NBD Biblion is van belang geweest om het lokale erfgoed van Oegstgeest dichter bij de kinderen te brengen.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant