Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wim de Winter

Oegstgeest herdenkt gesneuvelde vlieger Eric Ditmarsch

Bordje met foto en QR-code verwijzen naar korte documentaire

Voor het 75-jarig jubileum van de Oorlogsgravenstichting heeft IDTV kortgeleden opnames gemaakt bij het graf van Eric Ditmarsch, de Nederlandse oorlogsvlieger die samen met een aantal anderen begraven ligt naast het Groene Kerkje

Zijn verhaal op YouTube is afgelopen zaterdag, op Erics geboortedag (27 november 1922) gepubliceerd.

Een dag eerder, op vrijdag 26 november werd er een bordje met een QR-code geplaatst bij het graf van Eric Ditmarsch. Wie deze code scant, komt terecht bij het filmpje op internet. Op vrijdag werden er ook bloemen bij het graf neergelegd.

De Oorlogsgravenstichting hoopt met de QR-codes bij de oorlogsgraven, die wijzen naar de YouTube-serie ‘Lang zouden ze leven’, de verhalen levend te houden.

Eric Ditmarsch groeide op in Nederlands-Indië, tekende voor de Marine en maar vluchtte met zijn familie naar Engeland. Daar kwam hij bij de Royal Air Force, en na zijn opleiding tot jachtvlieger werd hij ingedeeld bij de Dutch Squadron.

In 13 februari 1945 vloog hij met nog een RAF-piloot vanaf Woensdrecht boven Nederland om Duitse doelen onder vuur te nemen. Helaas ging het voor Eric Ditmarsch compleet mis. Hij kwam onder vuur te liggen boven de Elsgeesterpolder en overleefde het niet. De gehavende Spitfire boorde zich in het weiland. De crash had grote invloed op omwonenden, die hem en zijn collega’s nog altijd dankbaar zijn voor hun inzet.

Eric Ditmarsch is begraven naast het Groene Kerkje. In ons dorp wordt nog altijd liefdevol aan hem gedacht.

Zaterdag zou hij jarig geweest zijn. Bij zijn graf is de foto met de QR-code geplaatst.

https://www.youtube.com/watch?v=9XxSBaNEhKw

Meer berichten