Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Burgemeester Jaensch hees met vertegenwoordigers van Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek de vlag. | Foto Wim de Winter</p>

Burgemeester Jaensch hees met vertegenwoordigers van Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek de vlag. | Foto Wim de Winter

(Foto: Wim de Winter)

De kleur van hoop en vrede

Orange the World – ‘Stop geweld tegen vrouwen’Ook in Oegstgeest werd aandacht besteed aan de preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd. Burgemeester Emile Jaensch hees met een vertegenwoordiger van de Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek voor het gemeentehuis een vlag met de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen’.

Door Marja Schakelaar

Ook Dorpsmarketing Oegstgeest was als ondersteuner en verbinder richting gemeente aanwezig.

Op 25 november startte de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen het geweld tegen vrouwen en meisjes en de preventie daarvan, door de wereld oranje te laten kleuren. Burgemeester Jaensch toonde zijn betrokkenheid bij het thema door een mooie oranje stropdas te dragen. Oranje heeft hier niets te maken met ons koningshuis of met nationale sporten. In deze setting wordt oranje internationaal gezien als de kleur van hoop, vrede, veerkracht en optimisme, om een vuist te maken tegen het geweld tegen vrouwen en meisjes. Vandaar de algehele, wereldwijde oproep ‘Orange the World’. 

Jaensch nam een raamposter in ontvangst met de tekst ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’. De campagne loopt van 25 november tot 10 december (Dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). Tot die datum zal ook het gemeentehuis van Oegstgeest ’s avonds oranje worden aangelicht, net zoals vele gemeentehuizen en andere bouwwerken in Nederland, waaronder de Rotterdamse Erasmusbrug en de Alphense zendmast.

De statistieken geven aan dat een op de drie vrouwen en meisjes wereldwijd slachtoffer wordt van geweld. In Nederland is dit momenteel zelfs 45%. Om de tien dagen komt er in Nederland een vrouw door geweld om het leven. Jaensch ging hierop in: “Onder andere door de coronamaatregelen krijgen mensen steeds kortere lontjes. Het huiselijk geweld neemt toe. Neem in geval van een escalerende ruzie afstand. Ga naar een andere kamer en als dat niet mogelijk is, ga een wandelingetje maken om af te koelen”. Ook wordt benadrukt dat geweld tegen vrouwen alleen bestreden kan worden als mannen daarin hun eigen rol pakken: vrouwen kunnen dit niet alleen.

Meld geweld (Veilig Thuis) via 0800-2000 of kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl.

Meer berichten