De prachtige monumentale rode beuk op de hoek van de Koninginnelaan en de Frederik Hendriklaan moet helaas gekapt. |
De prachtige monumentale rode beuk op de hoek van de Koninginnelaan en de Frederik Hendriklaan moet helaas gekapt. | Foto: Heleen Reterink

Spoedkap voor monumentale beuk

Algemeen

Gezichtsbepalende boom aangetast door reuzenzwam

In de tuin van het huis op de hoek van de Koninginnelaan en de Frederik Hendriklaan staat al bijna een eeuw een prachtige monumentale rode beuk, voor vele Oegstgeestenaren een bekend gezicht.

Helaas groeien er de afgelopen jaren reuzenzwammen op de wortels. Dit is een agressieve parasitaire schimmel, die rotting in de wortels veroorzaakt. Vooral beuken kunnen hier last van krijgen. Als de reuzenzwam verschijnt, betekent dit dat de boom al ernstig is aangetast en onstabiel is geworden. Door twee onafhankelijke boomexperts is vastgesteld dat de boom zo snel mogelijk gekapt moet worden omdat de kans bestaat dat de boom bij een volgende najaarsstorm omvalt.

Kapvergunning

Een kapvergunning is al aangevraagd, maar om ongelukken te voorkomen komt de boom in aanmerking voor spoedkap. Bijzonder jammer dat deze vertrouwde en beeldbepalende boom verdwijnt, maar de bewoners zullen een nieuwe boom terugplaatsen.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant