Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Een heel gezelschap rond &lsquo;de spriet&rsquo;, zoals de tuinders de ent van de tulpenboom hebben gedoopt. | Foto W. Timmers</p>

Een heel gezelschap rond ‘de spriet’, zoals de tuinders de ent van de tulpenboom hebben gedoopt. | Foto W. Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Tulpenboom naar Amsterdam

Er staat weer een tulpenboom in de vroegere volkstuin van Jan en Karina Wolkers op volkstuinencomplex Amstelglorie in Amsterdam. Op vrijdag 29 oktober brachten burgermeester Emile Jaensch en oud-horticulana Carla Teune van de Hortus Leiden, een nieuwe ent van de Liriodendron tulipifera van Herman Boerhaave naar de Wolkerstuin.

Door Willemien Timmers

Zo’n tien jaar verbleef de in Oegstgeest geboren schrijver en kunstenaar gedurende de zomers op de tuin, van 1972 tot 1981. Zijn tuin daar was een oase, vol met prachtige bloemen en planten die hij overal vandaan haalde. Ook plantte hij een tulpenboom op Amstelglorie; een boom die hij destijds van directeur van de Hortus botanicus in Leiden, Bavo Bruinsma ontving. Hij plantte de boom in 1978 plaats van een vijgenboom die dood was gegaan. Het ‘paradijsje’ in Amsterdam was een plek waar er altijd iets lekkers te eten was en de champagne rijkelijk vloeide. Toen het echtpaar naar Texel vertrok, namen ze de ‘inhoud’ van de tuin in zijn geheel mee. Ook de tulpenboom, waar Wolkers later in 2006 het Grote Gele Doek op baseerde, ging mee naar het Waddeneiland.

Zijn volkstuin werd door nieuwe bewoners op hun eigen manier ingericht. Later, in 2018, werd de ‘Wolkerstuin’ opnieuw geopend. Een groep tuinierders had zich ingezet om rondom het originele tuinhuis ook de tuin terug te brengen in de staat zoals het was toen Wolkers er verbleef. De tuin blijkt een succes, en in het huisje kunnen schrijvers verblijven om inspiratie op te doen voor nieuw werk.

Door diverse personen was al opgemerkt dat de door Wolkers zo bewonderde tulpenboom in de tuin nog steeds ontbrak. Ook burgemeester Jaensch constateerde dat toen hij begin dit jaar medebeheerder Jaap de Jong in de Wolkerstuin sprak. Via de Leidse Hortus, die een aantal opgekweekte tulpenbomen heeft staan van 296 jaar oude tulpenboom van landgoed Oud-Poelgeest, en dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt kwam er schot in de zaak.

Afgelopen vrijdag kon de kurk van de fles toen de ent de grond in ging in de steeds mooier wordende tuin op Amstelglorie. “Wolkers genoot hier van het goede leven”, sprak Emile Jaensch. “En de tulpenboom met zijn cadmiumgele bladeren was, na de prachtige zomereik bij de Oegstgeester schaatsbaan, misschien wel zijn favoriete boom.”

Oud-horticulana Carla Teune vond het mooi dat zij, net als haar man Bavo, nu ook een ent kon aanleveren voor de tuin van Wolkers. “Een jaar voor zijn overlijden ben ik nog bij Wolkers op Texel geweest. Daar staat een prachtige, dikke tulpenboom. Ik hoop dat dit exemplaar ook flink gaat groeien: deze boom is de moeilijkste niet.”

Samen overhandigden ze de boom aan de stadsdeelbestuurder van Amsterdam Oost, Rick Vermin. Daarbij sprak Jaensch de wens uit dat deze ent de kans krijgt om meer dan drie jaar te staan en tot volle wasdom kan komen in de tuin die Jan en Karina zo hebben liefgehad. “En dat deze boom vele schrijvers, die verblijven in het huisje, zal inspireren.”

Meer berichten