Afbeelding
Foto: Ronald Jager

Planting a flag in Europe

Algemeen

Bristol Myers Squibb (BMS) vierde op donderdag 28 oktober, een zonnige herfstmiddag, het feit dat het bedrijf nu van start kan gaan met de bouwfase. Niet door een eerste paal te slaan, maar door in aanwezigheid van zo’n honderd genodigden een vlag te hijsen met de tekst ‘Planting a flag in Europe’. Op de vlag zijn de contouren van Europa te zien met een vlaggetje in ons kleine Nederland. Op het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park verrijst Europa’s eerste celtherapiefaciliteit (een CAR-T-celtherapiecentrum), gereed eind 2024, hoewel het invullen van vacatures al begonnen is.

Door Marja Schakelaar

CAR-T-celtherapie is onder andere inzetbaar bij bepaalde vormen van bloedkanker, zoals multipel myeloom. Als een patiënt volgens de huidige behandelprotocollen een of meerdere van de nu toegepaste behandelingen als chemotherapie, radiotherapie, immuuntherapie of stamceltransplantatie heeft ondergaan en de kanker gaat niet in remissie of blijft terugkomen, dan biedt de celtherapie van BMS mogelijk uitkomst. BMS werkt met de T-cellen van een patiënt. T-cellen, een type witte bloedcellen die een sleutelfunctie hebben in het immuunsysteem, worden bij de patiënt afgenomen, naar de BMS-faciliteit verstuurd en daar door middel van de Chimeric antigen receptor (CAR) methode bewerkt op een strikt gepersonaliseerde wijze. De bewerkte en van een specifieke receptor voorziene CAR-T-cellen worden na enige tijd door een zorgverlener via een infuus weer bij de patiënt ingebracht. Vervolgens helpen deze CAR-T-cellen om specifieke (kanker)cellen beter te vinden en effectiever te bestrijden. 

Toestemming voor het produceren en toepassen van de CAR-T-celtherapie bij multipel myeloom is in 2020 in de VS verkregen en in 2021 bij het EMA in Europa. Goede hoop dus voor patiënten in Europa met deze vorm van bloedkanker die aan het eind van het bestaande protocol zijn beland. Onderzoek naar bestrijding van kanker in de vorm van tumoren gaat door.

Het planten/hijsen van de vlag werd gevolgd door een programma in de conferentiezaal van Corpus. BMS’s Vice President Snehal Patel gaf een introductie over het proces dat geleid heeft tot de keuze van hun vijfde vestiging, de eerste in Europa: Nederland. De enorme kennis en innovatiegerichtheid die al aanwezig is op het LBSP en de goede logistieke ligging waren van doorslaggevend belang. Ook gaf Patel een toelichting op het gepersonaliseerde proces waarmee patiënten over heel Europa sneller gebruik kunnen maken van de CAR-T-celtherapie. 

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest heette BMS van harte welkom in zijn gemeente. Hij roemde het feit dat Oegstgeest door de vestiging van BMS met 500, oplopend naar 700, nieuwe banen gaat groeien van een ‘small township’ naar een plaats om rekening mee te houden. Uit handen van de burgemeester ontving Arjen Schippers, senior director van BMS, een dakpan die zo’n anderhalve eeuw geleden in Oegstgeest met de hand gemaakt werd. De originele dakpannen zijn nog te vinden op een dak van het koetshuis van landgoed Oud-Poelgeest. Jaensch sprak de hoop uit dat de Oegstgeester dakpan een prominent plekje krijgt in het gebouw van BMS.

Ida Haisma, directeur van Leiden Bio Science Park (LBSP) was ook enthousiast en complimenteus over de keuze van BMS voor Leiden. BMS past in het concept van de LBSP-community wat betreft het innovatieve karakter en de kennisoverdracht. Zij sprak het vertrouwen uit dat ook BMS de weg zal vinden naar samenwerking met zowel de gevestigde bedrijven als de start-ups, om op die manier elkaar omhoog te stuwen. 

Na afloop was er in het Life Science Café van Corpus volop gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje te netwerken. 

Afbeelding
CAR-T-celtherapiefaciliteit

Uit de krant

Uit de krant