Afbeelding

Wild hert aangereden op Oegstgeesterweg

Algemeen

Het was een triest gezicht, afgelopen maandagmiddag 25 oktober om een uur of drie op de Oegstgeesterweg ter hoogte van voetbalclub Lugdunum. Daar werd een wild hert aangereden door een auto. Het dier stierf ter plekke.

Door Willemien Timmers

Na de aanrijding vertoonde het dier nog wat laatste stuiptrekkingen en stierf op de grond.

In eerste instantie dacht men dat het ging om een hert dat uit de hertenweide van het Leidse Hout ontsnapt was, maar dat was niet het geval.

Het bleek te gaan om een wild exemplaar. Waarschijnlijk een van het groepje van vier herten dat al eerder deze maand in Sassenheim werd gespot. Dit verdwaalde hert was maandagmorgen al gezien op de Boerhaavelaan. Het dier zal zich in de stadse omgeving niet op zijn gemak gevoeld hebben, en gestrest de weg over hebben gerend.

De vraag blijft wat er met zo’n groot, dood dier langs de weg gedaan wordt. Slager Frits van der Zalm uit Oegstgeest laat weten dat het dier niet bij hem is aangeboden. “Ik mag zo’n dier trouwens ook niet aannemen vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën”, vertelt hij desgevraagd. “Ook hazen en konijnen bijvoorbeeld worden niet schoongemaakt in mijn winkel. Wij hebben ook allang geen slachtvergunning meer.” Van der Zalm weet dat jagersverenigingen zelf nog wel wild slachten en bereiden. “Maar een hert als deze is niet lekker meer. Het beest is onder stress op hol geslagen, en dan is alles in hem helemaal verstijfd.”

‘Vaak worden dode dieren teruggelegd in de natuur, om tot voedsel te dienen’

Uit navraag blijkt dat het dier ook niet door Staatsbosbeheer is opgehaald, omdat de plaats van het ongeval buiten hun gebied valt. Volgens hen zou er een ‘valwildteam’ zijn dat dit soort kwesties oplost.

Politie Hollands-Midden geeft aan dat zij maandag een melding kregen over een gewond hert, en er toen agenten op af hebben gestuurd. “Collega’s troffen het dier aan, maar het hert was inmiddels overleden. Het dier is afgevoerd door een verlofhouder van Dunea.” Dat laatste zou dan gaan om iemand met een wapenvergunning. Een geautoriseerde jager of boswachter. Dunea zocht het even uit: “Het is toch iemand van het valwildteam geweest.”

De Stichting Wildaanrijdingen Nederland laat op zijn website weten dat bij een aanrijding met wild altijd de politie moet worden gebeld, ook als het dier niet blijft liggen. “Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven.” Het dier mag ook niet meegenomen worden. “De Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via de politie is bevoegd aangereden dieren te vervoeren.”

Een woordvoerder van de Nederlandse Jagersvereniging (21.000 leden) weet dat de politie valwildteam-leden benaderd bij een aanrijding met een wild dier. “Deze jagers doen dit al jaren en verlossen aangereden wild soms ook uit hun lijden. Andere mensen hebben daar de toestemming niet voor.” Wat er met dit hert gebeurd is, weet zij niet. “Vaak worden dode dieren teruggelegd in de natuur, om zo weer tot voedsel te dienen van andere beesten.” Overigens neemt het aantal wild-aanrijdingen nog steeds toe. “Daar is ook meer aandacht voor. De gespecialiseerde en gekwalificeerde jagers die worden opgeroepen bij dit soort ongelukken, draaien piketdiensten. Zij weten wat ze met een dood dier aan moeten. Soms leggen ze het dus ergens in een natuurgebied terug, en soms maken ze het zelf geschikt voor consumptie.”

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant