Afbeelding
Foto: Eelkje Colmjon

Dakwoning en Biopartner 5 winnaars Rijnlandse Architectuur Prijs 2021

Algemeen

De Dakwoning wint de Rijnlandse Architectuur Prijs 2021. Het volledig energieneutrale Biopartner 5 op het Bio Science Park in Oegstgeest sleept met bijna een derde van de stemmen de publieksprijs in de wacht. Tijdens de feestelijke uitreiking in Naturalis op woensdag 13 oktober namen de winnaars hun prijs in ontvangst.

Ook deze editie was het moeilijk kiezen voor zowel jury als publiek. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en net als andere jaren waren de inzendingen zeer divers. Om tot de winnaar te komen keek de jury in hoeverre de projecten voorbeeldig, agenderend en van waarde voor de omgeving zijn. 

Dakwoning winnaar van RAP071

De jury van RAP071 kent de Rijnlandse Architectuur Prijs 2021 toe aan het ontwerp dat de kans verbeeldt die niemand zag tot het er was: de Dakwoning van Zijdekwartier Architecten. ‘Soms is de subtiliteit van een ingreep zelfs zo krachtig dat de ingreep het grote architectonische gebaar overstijgt’, aldus het juryrapport. De Dakwoning in het centrum van Leiden is volgens de jury een excellent voorbeeld voor de verdichtingsopgave in de stad. 

“De Dakwoning laat ons op voorbeeldige wijze zien hoe ‘vergeten plekken’ in onze gebouwde omgeving kunnen worden ontgrendeld en is in die zin een voorbeeld voor de hoognodige verdichtingsopgave die voor ons ligt” – Michiel Riedijk, juryvoorzitter RAP071.

Wederom publieksprijs voor Popma ter Steege

Net als in 2019 gaat de publieksprijs naar Popma ter Steege Architecten. Met iets meer dan 30% van de stemmen is Biopartner 5 de duidelijke winnaar van de publieksprijs. Dit nieuwe pand in het Bio Sciencepark Leiden is het eerste gebouw in Nederland dat voldoet aan de doelstellingen van Parijs. ‘Een eye-opener en voorbeeld van circulaire esthetiek die smaakt naar meer en verdere doorontwikkeling in architectonisch opzicht’, aldus de jury. Zo’n 2000 mensen brachten deze editie hun stem uit.

Waardering voor Singelparkbruggen en NOM-huurwoningen

Extra waardering werd door de jury uitgesproken voor de Singelparkbruggen in Leiden en de sociale Nul op de meter-huurwoningen in Katwijk. De Singelparkbruggen voldoen in ruime mate aan de gestelde criteria en maken onderdeel uit van een ongekend geslaagd stedenbouwkundig ensemble. De NOM-huurwoningen van STOL architecten en Dunavie krijgen oprechte complimenten van de jury voor de perfecte samenwerking tussen opdrachtgever en architect. De jury vindt het goed om te zien hoe vanuit deze één op één relatie deze hoge kwaliteit bereikt is op basis van een verhuurconcept voor sociale woningen. 

Rijnlandse Architectuur Prijs

De Rijnlandse Architectuur Prijs RAP071 wordt georganiseerd door RAP Leiden en is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieksprijs en juryprijs.

Uit de krant

Uit de krant