Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser op bezoek bij Nel Borst. |</p>

De Katwijkse burgemeester Cornelis Visser op bezoek bij Nel Borst. |

(Foto: Piet van Kampen)

Honderdjarige Nel Borst: ‘Ik wil mijn zus Jo nog inhalen’

Op 12 oktober 1921 zag zij het levenslicht in Oegstgeest. Sinds drie jaar verblijft Nel Borst in De Wilbert in Katwijk. “Ik word hier prima verzorgd”, vertelt de eeuweling.

Door Piet van Kampen

Mag dan het gehoor wat minder zijn, de geest is nog prima bij Nel die in Poelgeest in Oegstgeest het levenslicht zag. Zij was een van de twaalf kinderen en alleen een broer van haar leeft nog. Vorig jaar werd haar zus Jo bijna 101, een leeftijd die de nog kwieke Nel wil gaan overtreffen. Wil zij dat wel? “Natuurlijk joh, waarom niet als ik gezond blijf. Het is toch de moeite waard?” klinkt zij vol overtuiging. Waarom ook niet? Zij heeft het toch prima naar haar zin, leest af en toe wat en wandelt wat heen en weer. Soms ook buiten met begeleiding van een verzorgster of haar nicht Karin die haar ook regelmatig bezoekt. “Zij vindt het prachtig als wij samen naar de dierenweide gaan en zij op het bankje geniet van de beesten”, vertelt Karin die een prachtige taart met de foto van Nel had geregeld.

Poelgeest

De honderdjarige herinnert zich nog veel. Weliswaar is zij nooit getrouwd geweest maar haar leven werd wel prima ingevuld. “Ik ben in Poelgeest geboren en toen ik twaalf was zijn wij naar de Javastraat verhuisd. Daar heb ik heel lang met mijn moeder en zusje gewoond. Nu woon ik hier in De Wilbert bijna drie jaar en heb het goed naar mijn zin”. Heeft zij gewerkt? “Ik heb in de bioscoop Trianon gewerkt en later in de zorg in het tehuis Roomburg in Leiden.” 

‘Natuurlijk wil ik ook 101 worden! Waarom niet als ik gezond blijf. Het is toch de moeite waard?’

Na het werk was puzzelen een van de tijdverdrijven en dat deed zij samen met een vriendin. Een van de hoogtepunten was een reisje naar Lourdes voor de katholiek opgevoede Nel. Op haar verjaardag kwam ook de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser een bezoekje brengen. Even de ambtsketting om en gezellig een praatje maken met de honderdjarige.

Een dag na het bezoek van de burgemeester werd de verjaardag thuis bij nicht Karin en met enkele familieleden gevierd.

Meer berichten