Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Wijkagent Pieter Brussee voor het politiebureau van Leiden-Noord, waar Oegstgeest toe behoort. | Foto Willemien Timmers</p>

Wijkagent Pieter Brussee voor het politiebureau van Leiden-Noord, waar Oegstgeest toe behoort. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Wijkagent Pieter Brussee: ‘Meld het ons als je op vakantie gaat’

Op een comfortabele bank in de ontspanningsruimte van het politiebureau van Leiden-Noord aan de Kooilaan, daar waar de ‘wijk’ Oegstgeest ook onder valt, vertelt wijkagent Pieter Brussee hoe belangrijk het kan zijn om de politie in te lichten dat je een aantal weken op vakantie gaat.

“Naast de gebruikelijke tips die we altijd aan de mensen meegeven zoals zorg dat je ramen allemaal dicht zijn en regel het licht met een tijdschakelaar, benadrukken we ook dat het voor het snel oplossen van misdrijven erg bruikbaar kan zijn als mensen het aan ons melden dat ze met vakantie gaan. Mocht er dan een melding zijn van een alerte buurman of buurvrouw in de straat, dan weten we direct dat we vol gas die kant op moeten. Een woning waarvan de bewoners met vakantie zijn, is immers heel interessant voor inbrekers.”

Brussee laat weten dat de wijkagenten niet zoals een beveiligingsbedrijf bij de betreffende woningen gaan kijken, maar dat er met deze informatie wel gerichter gesurveilleerd kan worden. “Als we weten dat er in een bepaalde wijk veel mensen uithuizig zijn, kunnen we daar rekening mee houden tijdens het rijden van surveillance. Mochten er dan meldingen komen, of doen er zich verdachte situaties voor, dan kunnen we direct matchen. Dat vergroot de pakkans.”

Inwoners van Oegstgeest kunnen via een mail hun afwezigheid aan de politie doorgeven. “Meld daarin adresgegevens en telefoonnummer, de afwezigheidsperiode en het waarschuwingsaders of de sleutelhouder.” De mail kan gestuurd naar vakantiewoning.leiden-noord@politie.nl.

“Check voordat je op vakantie gaat ook even alle sloten, haal handige opstapjes weg, en verwijder spinnenwebben die voor je beveiligingscamera’s hangen. Dan weten we zeker dat we geen natuurfilm kijken als we willen zien of er verdachte personen op het erf liepen.” Dat inwoners van Oegstgeest ten behoeve van het vergroten van de pakkans kunnen melden wanneer zij met vakantie zijn, is een proef van politieteam Leiden Noord. Of het initiatief later verder uitgerold wordt binnen het werkgebied, zal mede afhangen van de ervaringen in Oegstgeest.

(Willemien Timmers)

Meer berichten