Niels Lichtenbeld (14) in duel met Dorus Boddeke (16) van TAVV.
Niels Lichtenbeld (14) in duel met Dorus Boddeke (16) van TAVV. Foto: Fred Verkuil

FC Oegstgeest fantastisch uit de startblokken

De eerste competitiewedstrijd met 4-1 winnen tegen TAVV. Dat mag een prima prestatie worden genoemd. Het spel van FC Oegstgeest zag er afgelopen zaterdag dan ook dynamisch uit met goed gebruik van de vleugels. Zeker de eerste helft hield de thuisploeg TAVV aardig in hun greep. In de tweede helft probeerde TAVV het tij nog te keren. Maar na een uur was de wedstrijd met het scoren van het vierde doelpunt toch al wel beslist (4-1).

Het contrast met de bekerwedstrijden was groot. Het maken van doelpunten is tijdens de bekerwedstrijden en maar ook in de jaren hiervoor niet echt een kwaliteit die FC Oegstgeest eigen is. Of moeten we nu zeggen ‘was’. Vandaag bewees het team namelijk het tegenovergestelde.

Kennelijk was er een tactiek bedacht om regelmatig in kansrijke posities te komen om te scoren. En die tactiek is duidelijk geslaagd. Dit werd vooral bereikt door het compacte spel, de snelle vleugelspelers en het kruizen van de spitsen.

In de eerste helft had FC Oegstgeest duidelijk het betere van het spel. Het balbezit was groot. Af en toe werd het wel spannend als door slordigheden TAVV in kansrijke positie kwam. Maar een echte kans voor TAVV kwam hier niet uit.

Na ongeveer 8 minuten wist Rodney Pater, de keeper van TAVV, de inzet van Sam Roelen goed te stoppen. In de 25ste minuut was het wel raak. Via een goede pass op links van Tim Bakker kon Joey Driessen het scorebord op 1-0 zetten.

Verschillende kansen FC Oegstgeest volgden, zo ook één voor Daan van Moorsel die een perfecte inzet met het hoofd leek uit te voeren. Maar de keeper kon daar op het laatste moment toch nog bij.

Een minuut of tien later een overtreding op Sam Roelen in het zestienmetergebied. De scheidsrechter Yusuf Durgunsu bestrafte dat terecht met een strafschop. Joey Driessen schoot prima in, linkerhoek onhoudbaar voor Rodney Pater, de keeper van TAVV.

Iets later scoorde TAVV toch een tegendoelpunt (2-1). De uitstekend invallende Niels van Beelen werd verrast toen hij even iets te ver voor zijn doel stond.

Nog voor rust kon FC Oegstgeest de 3-1 maken. Ook nu weer via een steekpass waardoor Joey Driessen Lukas Tijl van een voorzet kon voorzien die op zijn beurt foutloos tot scoren kon komen.

In de tweede helft zette TAVV alles op alles om toch terug in de wedstrijd te komen. Hierdoor werd FC Oegstgeest wel deels teruggedrongen. Langzaamaan herwon FC Oegstgeest het overwicht weer al was het niet meer zo overtuigend als in de eerste helft.

Na een kwartier spelen in de tweede helft kon Lukas Tijl zijn tweede doelpunt maken nadat Sam Roelen hem met een prima voorzet bediende.

De doelpuntenmakers krijgen meestal de credits, maar dit was echt een teamprestatie. Zonder het goede voorbereidende werk van verdediging en middenveld kunnen ook de aanvallers niet tot scoren komen. Het resultaat van deze wedstrijd mag met recht een gedroomde start van de competitie worden genoemd.

Overige uitslagen

SV Aarlanderveen-Blauw Zwart 2-3, Alphia-SV Nieuwkoop 1-0, CVV Be Fair-CVC Reeuwijk 2-3, Lugdunum-FC Oudewater 1-3, FC Oegstgeest-TAVV 4-1, FC VVC-Sporting Leiden 0-3, VVSB-SV Gouda 3-0.