Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Tim en Mees bij hun oogst. |</p>

Tim en Mees bij hun oogst. |

(Foto: Willemien Timmers)

Tim en Mees: ‘Als magneetvisser heb je altijd beet’

Veel Oegstgeestenaren staan regelmatig even stil tijdens hun fiets- of wandeltocht op één van de bruggen in Oegstgeest. De reden? IJverige magneetvissers die van allerlei metalen voorwerpen vanuit de diepte van kanaal of sloot naar boven halen. Tim Bins uit Katwijk maakt heel wat uren in Oegstgeest. Meestal neemt hij dan de enthousiaste Mees Hogestijn, die in ons dorp woont, mee in zijn avonturen.

Door Willemien Timmers

“Mijn kinderen zijn ooit begonnen met het zoeken naar mooie dingen met een magneet in de sloot. Ze waren enthousiast geworden na het zien van YouTube-filmpjes. Hun bevlieging duurde maar een paar weken, maar ik was het inmiddels zo leuk gaan vinden dat ik ermee door ben blijven gaan. Het beviel mij erg goed om lekker buiten te zijn in plaats van thuis achter een scherm te zitten.”

In de drie jaar dat hij met een magneet vist, heeft hij een steeds betere magneten aangeschaft. “De eerste was er een van Bol.com, maar ik heb er nu één die wel 1600 kilo kan trekken.”

De tweede keer dat hij er met zijn magneet op uit ging, haalde hij al een granaat uit de Tweede Wereldoorlog boven water in de Maandagse Wetering in Katwijk. De politie kwam direct ter plaatse. “Ik stond gelijk in de krant!”

Als Tim niet aan het magneetvissen is, werkt hij als groenteman bij de Albert Heyn in Zandvoort. “In sommige plaatsen is het verboden om op ijzeren voorwerpen te vissen”, weet hij. “Dat is omdat er ook gevaarlijke dingen boven water kunnen komen. Ik vind dat jammer, want we doen juist goed werk. De afgelopen negen maanden hebben we hier in Oegstgeest misschien wel tweeduizend kilo aan oud ijzer ut het water getrokken.”

Gewoon vissen, daar vindt Tim niets aan. “Nee, dat is zielig. Als magneetvisser heb je altijd beet.”

Er komen vooral veel fietsen en winkelwagentjes boven water, maar soms dus ook spannende dingen. “In mijn vaarvakantie vond ik dit jaar in Utrecht een geldkistje, een pistool en een mes uit de zestiende eeuw.” Soms is de eigenaar te achterhalen. Dat vindt hij leuk. “In Almere heb ik kortgeleden nog een portemonneetje teruggegeven aan de eigenaresse.”

Mees staat ondertussen te stralen op de brug. Glunderend vertelt hij dat ze een paar weken geleden een stoplicht boven water hebben gehaald.

Vandaag bestaat de oogst voornamelijk uit fietsen. “Maar we haalden ook een scooterzadel naar boven.”

Meer berichten