Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Open monumentendag op landgoed Oud-Poelgeest

Op zondag 12 september is het ook op Oud-Poelgeest Open Monumentendag.

Het thema van het landelijke Open Monumenten-weekend is dit jaar “Mijn monument is jouw monument”. Op Oud-Poelgeest gaan bezoekers daarom op zoek naar de sporen die werden achtergelaten door bewoners en gebruikers die zich ooit een stukje Oud-Poelgeest hebben toegeëigend. 

Sporen

Het waren niet alleen de bewoners die hun sporen achterlieten, door hun huis of het kasteel naar hun eigen zin te verbouwen en inrichten. Door de jaren heen waren er ook mensen die zich een stukje "toe-eigenden", bijvoorbeeld door hun naam (en vaak meer) te kerven in bomen. Er blijken achter al die sporen vaak heel mooie verhalen schuil te gaan die vertegenwoordigers van Oud-Poelgeest op 12 september graag zullen vertellen.


Er vinden op 12 september op het landgoed drie activiteiten plaats voor het publiek.
• Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen in het Kasteel. Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen mogen de groepen die worden rondgeleid niet groter zijn dan vijftien personen.

• Rondleidingen in het park door archeoloog en schrijver Ruurd Kok. Ruurd ontdekte en onderzocht inscripties die door de jaren heen door gebruikers van het park in bomen werden gekerfd. Daar blijken vaak hele mooie verhalen achter schuil te gaan. Ruurd publiceerde daarover al in diverse bladen, en kan er ook heel boeiend over vertellen. Dat zal hij zeker doen tijdens de rondleidingen, die starten bij de kapel: om 11.30, om 13.30 en om 15.00 uur.
• Van 11.00 tot 16.00 uur is er in de kapel een expositie over de bewoningsgeschiedenis van dit gebouwtje, dat overigens bij velen beter bekend staat als 'het Jagershuisje'. In dit huisje, dat nu dienst doet als opslag en schaftruimte voor de vrijwilligers die het park helpen onderhouden, woonden vanaf 1940 diverse mensen met heel verschillende achtergronden. Enkele oud-bewoners zullen aanwezig zijn om hun herinneringen aan het wonen in dit kleine huisje met de bezoekers te delen. Ook worden de (nog lang niet uitgekristalliseerde) plannen voor mogelijk toekomstig gebruik van dit gebouwtje getoond. Het bestuur van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest staat open voor ideeën en suggesties.


Voor de mensen die liever op eigen houtje een wandeling over het landgoed maken is een 'ontdekkingstocht' beschikbaar bij de receptie van het hotel en bij Kasteel en Kapel.


Over de bewoningsgeschiedenis van de kapel schreef Sylvia Braat een artikel voor het blad van de Historische Vereniging Oegstgeest, dat in november aanstaande verschijnt. Bij het inrichten van de expositie in het Jagershuisje is dankbaar gebruik gemaakt van dit rijk geïllustreerde artikel.

Het volledige programma van het Open Monumenten en Osger Weekend is te vinden op www.osger.nl.

Meer berichten