Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Fieke Sjoukes (personeel), Aad den Heijer (bouwzaken), Dieneke van Os (penningmeester) en Marianne Smit (secretaris) vol trots voor het volledig vernieuwde Willibrords Erf. Niet op de foto: voorzitter Maurice van den Heuvel, die ook tevreden op het hele traject terugkijkt. |</p>

Fieke Sjoukes (personeel), Aad den Heijer (bouwzaken), Dieneke van Os (penningmeester) en Marianne Smit (secretaris) vol trots voor het volledig vernieuwde Willibrords Erf. Niet op de foto: voorzitter Maurice van den Heuvel, die ook tevreden op het hele traject terugkijkt. |

(Foto: Willemien Timmers)

Willibrords Erf klaar voor ontvangst

In 2020 is de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO) gestart met groot onderhoud aan de Groene of Willibrords Kerk. De klokkentoren werd gerenoveerd, het voegwerk buiten ook, de binnenzijde van de kerk kreeg een schilderbeurt, er werd vloerverwarming geïnstalleerd, en ook kwamen er kerkbanken en nieuwe stoelen. De monumentenwacht, die regelmatig dit monumentale gebouw controleert, was heel tevreden over het uitgevoerde onderhoud en daarmee over het feit dat het monument zo goed in stand wordt gehouden. Vervolgens is begin 2021 gestart met groot onderhoud aan het nabijgelegen Willibrords Erf.

In Willibrords Erf is de administratie van de PGO gehuisvest, het zogenaamde kerkelijk bureau. Willibrords Erf is in gebruik als ontmoetingsplek. 

Ontmoetingsplek

Veel bewoners van Oegstgeest kennen Willibrords Erf als plek voor bijvoorbeeld recepties of condoleances. Om (kerk)diensten, rouw- en trouwdiensten en andere activiteiten in de kerk optimaal te faciliteren, bleek het noodzakelijk om Willibrords Erf te renoveren en toekomstbestendig te maken. Met het oog op duurzaamheid zijn er zonnepanelen gelegd op het dak van Willibrords Erf en is alle verlichting omgezet in ledverlichting. De hoeveelheid energie, die met de zonnepanelen kan worden opgewekt, is in beginsel voldoende om in de behoefte van zowel de Groene Kerk als Willibrords Erf te voorzien. Verder is het aanzien van het Erf veranderd. De hal is uitgebouwd, waardoor een lichte, ruime ontvangsthal is ontstaan die multifunctioneel gebruikt kan worden. De grote zaal werd voorzien van twee dubbele terrasdeuren met toegang tot een ruim terras. Recent werd een terrasoverkapping geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om gedurende een groot deel van het jaar alle gebruikers en bezoekers een ruime en goed te ventileren zaal aan te kunnen bieden. Ook werd de keuken gerenoveerd. Er is een goede samenwerking met een aantal leveranciers in Oegstgeest waardoor er naar wens van de gebruikers, op passende wijze voor eten en drinken kan worden gezorgd.

In de kerk is de mogelijkheid gecreëerd om diensten en concerten op te nemen en te streamen, ook zijn er beeldschermen opgehangen. In de zaal van Willibrord Erf staat een groot scherm waardoor het mogelijk is om daar de dienst of het concert vanuit de kerk te volgen.

Door de verbouwing is Willibrords Erf is een aantrekkelijke, sfeervolle en goed geoutilleerde locatie geworden voor allerlei bijeenkomsten. Dit geldt voor de gebruikers vanuit de PGO maar ook voor inwoners van de gemeente Oegstgeest voor wie de Groene Kerk een waardevolle en mogelijk dierbare plek is. 

Osger

Het Osger Weekend wordt geopend met een concert vanuit de Groene Kerk: Op vrijdagavond 10 september geeft het jeugdsymfonieorkest Rijnstreek een concert van 19.00 tot 21.00 uur. Dit concert is ook thuis via livestream te beluisteren. (kerkdienstgemist.nl/stations/1964).

Op zaterdag 11 september zijn de Groene Kerk én Willibrords Erf open voor iedereen.

Informatie of de Groene Kerk én/of Willibrords Erf onderdak kan bieden voor een bijeenkomst, lezing of symposium? Kijk op: www.pgoegstgeest.nl.

Tot slot: De kosten voor de instandhouding van het monument Groene of Willibrords Kerk worden opgebracht door de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Leden delen dit prachtige monument graag met mensen van buiten hun kerkelijke gemeenten, eigenlijk met alle inwoners van Oegstgeest. Wie wil bijdragen aan de kosten van de instandhouding van deze prachtige en dierbare, kan dit doen door een bijdrage over te maken op: NL17INGB0002341294 t.n.v. Protestantse Gemeente Oegstgeest ovv. Onderhoud Groene Kerk.

Meer berichten