Naast haar studie geneeskunde gaat Belén op het hoogste niveau bij HDM hockeyen. |
Naast haar studie geneeskunde gaat Belén op het hoogste niveau bij HDM hockeyen. | Foto: Willemien Timmers

Belén is klaar voor de top

Sport

Afgelopen vrijdag, 6 augustus, schreven de Oranje hockeyvrouwen geschiedenis door voor de derde keer in dertien jaar tijd een Olympische gouden medaille naar huis mee te nemen. Voor geboren en getogen Oegstgeestenaar Belén van den Broek (18) sprak de overwinning tot de verbeelding: zij is vorig jaar doorgebroken in het eerste elftal van de Haagse hockeyclub HDM, en wil zich aankomend seizoen als vaste basiskracht bewijzen. Daarnaast speelt ze al sinds haar dertiende in de landelijke selectieteams van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Op dit moment is ze ook hockeyspeler in het onder negentien-team (de Oranjemeisjes), de lichting onder Jong Oranje.

Oegstgeester hockeytalent speelt bij Oranje en HDM

Door Arian van der Spek

Belén speelde voor HDM bij LOHC, al duurde het even voor ze in Oegstgeest haar favoriete spelletje kon spelen: “Toen ik zeven was en op de Montessorischool zat, wilde ik graag gaan hockeyen maar werd ik helaas uitgeloot bij LOHC. Toen ben ik bij Alecto in Leiderdorp begonnen. Als tweede jaars ‘E’ maakte ik alsnog de overstap naar LOHC en speelde daar tot en met eerste jaars meisjes ‘D’.” Na de overstap naar HDM ging het snel: al op haar zestiende maakte ze haar debuut in de Hoofdklasse Dames: het hoogste niveau in Nederland. Afgelopen seizoen speelde ze er steeds meer, en hockeyde ze mee in de play-offs die HDM verrassend had gehaald.

Talent

Belén had als jong meisje zelf niet meteen door dat ze zoveel hockeytalent had: “Af en toe hoorde je wel eens van een trainer dat je goed had gespeeld, of dat je makkelijk langs de tegenstander dribbelde, en dan weet je dat het de goede kant op gaat. Maar zelf sta je daar niet echt bij stil.”
Ze speelt bij haar club HDM vooral in de voorste posities, met individuele acties en de sleeppush bij een strafcorner als specialiteit. Wat bijzonder is, is dat ze bij het Nederlands elftal juist vanuit de achterste linies speelt: “In het hockey heb je veel middenvelders en aanvallers, en je ziet dat bij het Nederlands elftal per persoon wordt gekeken op welke positie je het beste uit komt. Dan word je soms op een andere positie geplaatst”. Vooralsnog gaat dat goed bij de Oranjemeisjes: op het afgelopen EK-18 in Valencia scoorde ze tegen België, en werd het team derde na Spanje en Duitsland.

Sportgenen

Naast Belén bevat de familie Van den Broek nog meer sporttalent: vader Herman was een bekende tafeltennisspeler van het Oegstgeestse PECOS. In de tweede helft van de jaren negentig speelde hij de sterren van de hemel, en deed hij zelfs mee voor het nationaal kampioenschap. Beléns zusje Delany speelt bij het opleidingsteam van Oranje onder 15, en ook bij club HDM. Lachend: “Het zou best kunnen dat er wat in de genen zit!”

Doelen

Over haar doelen is Belén duidelijk: “Laten zien dat ik een vaste waarde kan zijn bij HDM en in Oranje.” Aankomend jaar gaat de Oegstgeestse naast het intensieve leven als tophockeyster geneeskunde studeren in Amsterdam. “Vanuit de Vrije Universiteit hebben ze een topsportprogramma, zodat ik ruimte krijg om naast mijn studie door te gaan met hockeyen op dit niveau.” 

En wat is haar ultieme einddoel in het hockeyen? “Toch het halen van een gouden medaille op de Olympische Spelen. Dat lijkt me zoiets gaafs om mee te maken!”


Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant