Een klein feestje op straat vanwege het diamanten huwelijk van het echtpaar Stroethoff. | Foto Willemien Timmers
Een klein feestje op straat vanwege het diamanten huwelijk van het echtpaar Stroethoff. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Willem en Lies Stroethoff-Zwiers zestig jaar getrouwd

Algemeen

De muziek van DJ Pieter Walvaart klonk afgelopen maandag, 26 juli, vrolijk door de Sportmanstraat. Daar ontvingen de heer en mevrouw Stroethoff-Zwiers burgemeester Jaensch ter gelegenheid van hun zestigjarig huwelijksfeest.

Door Willemien Timmers

Het diamanten bruidspaar vierde zaterdag het feest al, samen met hun kinderen en kleindochter met een heerlijk diner in een tapasrestaurant en een gezellige rondvaart door Leiden.

Willem Stroethoff werd in 1936 geboren in Amsterdam, Lies Zwiers in 1940 in Naarden, een dag nadat de Duitsers Nederland binnenvielen. Gelukkig werd Nederland bevrijd, en Willem herinnert zich nog goed hoe hij als jong jongen op de Dam in Amsterdam meezong in een koor toen Juliana, in plaats van haar moeder Wilhelmina, koningin werd.

Stiekem

“Toen ik in militaire dienst moest, zocht ik een plek een beetje dicht bij huis, en zo kwam ik in Naarden terecht,” vertelt de bruidegom. “We ontmoetten elkaar toen ik met en vriendin van mijn zus meeging naar een militair feestje. Een soort van stiekem natuurlijk. Ik deed alsof ik achttien was, maar was eigenlijk zestien”, zegt de bruid lachend. Dat herinnert haar man zich nog goed. “Later kreeg ik een briefje dat je zeventien was geworden, toen begreep ik dat ze eerst niet helemaal eerlijk was geweest.” Ze denken samen aan het gedenkwaardige feestje terug. “Toen ze vroegen wat ik wilde drinken zei ik ‘chocomel’, maar kreeg in plaats daarvan een alcoholisch drankje.”

Hun relatie leidde tot een feestelijke huwelijksdag in Naarden op 21 juni 1961. “Daarna zouden we op de motorfiets naar Venetië rijden, maar we kwamen niet verder dan Luxemburg”, lacht het echtpaar, dat nog steeds gezond is, al nemen de krachten wat af.

Na de MAVO ging mevrouw op kantoor werken bij Ahrend Kantoorartikelen. Haar man volgde onderwijs op het Amsterdams Radio Instituut, en ging als technicus werken bij het Marine Elektronisch Bedrijf (later MEOB) in Oegstgeest. “Via mijn contacten binnen de personeelsvereniging konden we 58 jaar geleden een benedenverdieping in de Sportmanstraat krijgen. De plek waar we nu nog steeds wonen. We hebben hier overigens een tijdlang twee verpleegkundigen vanuit Endegeest in huis gehad. Heel gezellig”, herinnert de bruidegom zich. 

Samen kregen Willem en Lies drie kinderen en één kleinkind. “We hebben samen heel wat reizen gemaakt, onder andere naar mijn broer in Australië”, herinnert mijnheer zich. Dichter bij huis ging het gezin meester kamperen. “Totdat we een keer met het vliegtuig weggingen”, vertelt mevrouw. “Dat was eigenlijk wel heel fijn, en veel minder gedoe.”

Willem kreeg 25 jaar geleden, na ook nog even in Den Haag te hebben gewerkt, de kans om met de VUT te gaan, en maakte daar gebruik van. Zijn vrouw Lies werkte door. Tot haar 76e was zij verbonden aan een particuliere thuiszorgorganisatie. Nu geniet ze thuis van een spelletje op de tablet. Haar man houdt ervan om te fotograferen en te filmen.

Samen doen ze wekelijks met de auto de boodschappen en rijden regelmatig even door om samen van het Noordzeestrand te genieten.

Uit de krant

Uit de krant