Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Katharine Dain en Sam Armstrong. | Foto Evelien van Rijn</p>

Katharine Dain en Sam Armstrong. | Foto Evelien van Rijn

(Foto: Evelien van Rijn)

Topduo opent nieuwe seizoen Muziekkamer Oegstgeest

Deze zomer telt de internationale kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus alvast vier concerten. Zondag 15 augustus om 16.00 uur is het eerste van het nieuwe seizoen. Volgens de geldende maatregelen is er plaats voor 60 concertgasten, online reserveren is verplicht. Raadpleeg muziekkamer-oegstgeest.org.

Door Lucien Knoedler

De seizoensopening geschiedt door de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong. Het programma van dit internationaal gevierde duo omvat weer (ten onrechte) zelden of nooit vertolkte liederen. Daaronder een liedcyclus van Lili Boulanger (1893–1918). Kom luisteren naar haar Clairières dans le ciel – Lichten van de hemel.

Dain en Armstrong ontmoetten elkaar tijdens hun studiejaren eind jaren 2000 in New York. Woont zij inmiddels in Rotterdam, hij doceert aan het conservatorium van Dublin. Eind vorig jaar verscheen hun debuutalbum: 100 jaar Franse melodietraditie. Katharine spreekt immers vloeiend Frans, Sam is even goed doordrongen van de kenmerkend Franse toonkunst. Dit album, getiteld Regards sur l’infini – Visies op het oneindige –, werd op alle toonaangevende fora dadelijk hoog geprezen, zoals dat van het internationaal invloedrijkste magazine Gramophone. In zijn avondprogramma Passagio op Radio4 sprak Lex Bohlmeijer van “de cd van het jaar!”

De opname van dit album, medio augustus vorig jaar, is met de fijnste zorg en smaak bij Katharine thuis voorbereid, gedurende de eerste lockdown van maart tot juli 2020. Sam was met het oog op de Zondagmatinee in De Paulus van 22 maart 2020 uit Dublin in Rotterdam aangekomen, kon opeens geen kant uit, vervolgens waren hij en Katharine maar mooi tot elkaar veroordeeld. Van zeldzame schoonheid was de vooraf enige ‘live’-uitvoering van Visies op het oneindige – in de Zondagmatinee in De Paulus van 2 augustus 2020 nota bene. Zij weten zich hier kennelijk kind aan huis en met het geheel andere, afgelaste programma van maart 2020 keren zij later weer.

Als gewoonlijk wordt de zaal goed geventileerd, tussen de stoelen anderhalve meter, concertgasten uit hetzelfde huishouden kunnen naast elkaar plaatsnemen. Kortom, in De Paulus is het veilig toeven.

Meer berichten