Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Burgemeester Jaensch op bezoek bij het diamanten echtpaar van der Eb-Brongersma. | Foto Willemien Timmers</p>

Burgemeester Jaensch op bezoek bij het diamanten echtpaar van der Eb-Brongersma. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

‘Ontmoeting Bach en Chopin’

Lex en Titia van der Eb-Brongersma zestig jaar getrouwdOp 26 juli 1961 beklommen Titia Brongersma en Lex van der Eb de trappen van het Leidse stadhuis. Aan de voorkant wel te verstaan. Om in aanwezigheid van familie en vrienden het ja-woord uit te spreken. Afgelopen maandag, exact zestig jaar later, bracht burgemeester Emile Jaensch een bezoek aan het nog steeds zeer actieve en breed geïnteresseerde bruidspaar.

Door Willemien Timmers

Titia (1935) en Lex (1934) leerden elkaar kennen als eerstejaars biologiestudenten. “Ik herinner me dat we ganzen gingen kijken in Zeeland”, vertelt de bruid. De bruidegom haakt daarop in. “Zij viel me op omdat ze zo kordaat was en al autoreed”, lacht hij. “Jij was anders ook stoer hoor”, reageert zijn vrouw. “Jij reed op een Heinkel scooter.” Ze hadden een gelukkige verkeringstijd, waarin er door Lex al hard gewerkt werd. “Regelmatig wachtte ik op mijn kamer op hem met eten. ‘Tsja. Het werk gaat voor het meisje’ zei mijn hospita dan.” Toch waren het ook die toewijding en honger naar kennis die hen samenbracht. “We hadden allebei de drive om te studeren.” De twee hadden overduidelijk een klik, en het viel op dat Lex sinds zijn ontmoeting met Titia erg vrolijk keek. “Zijn vader vertelde mij hoe blij hij was dat Lex weer lachte. ‘Ik heb het gevoel dat Bach en Chopin elkaar ontmoet hebben’, zei hij op onze bruiloft.” Titia heeft een sprankeling in haar ogen als ze het vertelt.

Het ergert haar nog steeds dat het in de jaren zestig gebruikelijk was dat de vrouw haar baan op moest geven als ze trouwde en kinderen kreeg, maar dat wil niet zeggen dat Titia stil zat terwijl haar man Lex op de medische faculteit in Leiden als onderzoeker aan de slag ging. “Ik ben altijd actief gebleven, en later weer gaan werken, onder andere door het geven van colleges voor ouderen bij de HOVO-afdeling van de Leidse universiteit en het schrijven van boeken.”

Onderzoek

Lex van der Eb heeft zijn hele leven in Leiden gewerkt. “Met veel plezier. Ik deed onderzoek naar de invloed van virussen op het ontstaan van kanker. Samen met anderen heb ik aan het begin gestaan van wat nu het Janssen-vaccin is geworden.” Tot aan het uitbreken van de coronapandemie reisde hij de hele wereld over om lezingen te geven.

Bijzonder punt in zijn leven was in 1984 een uitnodiging om naar Japan te komen. Lex vertelt: “Ik heb een prachtige jeugd gehad in Nederlands-Indië waar mijn vader bij de staatsspoorwegen werkte en als civiel ingenieur bruggen ontwierp. Maar toen in 1942 Japan Indië bezette werd alles anders. Mijn moeder, die inmiddels van mijn vader gescheiden was, en ik kwamen in een kamp terecht, waar zij in 1945 door toedoen van de Japanners overleed. Dat was traumatisch. Vandaar dat ik aarzelde toen ik werd uitgenodigd om lezingen in Japan te geven.
Na de aanvankelijke terughoudendheid, en de gesprekken thuis, besloot Lex in zijn hart tot vergeving, en nam hij de uitnodiging aan. “Het werd een geweldige reis,” vertelt Titia. “En sindsdien zijn we twintig keer in het land geweest, en geef ik zelfs colleges over de Japanse tuincultuur door de eeuwen heen.”

Kamperen

Het gezin van der Eb heeft, op een kort verblijf in de USA na, altijd in de Leidse regio gewoond. Ze gingen er graag op uit. Het liefst met een tentje de natuur in om te genieten van alle dieren en planten. Twee jaar geleden ging het actieve echtpaar er nog op uit met een kleine tent. “Inderdaad, gewoon even op je knieën de tent in. Maar als je eenmaal binnen bent, is het heerlijk”, aldus een opgewekte Lex. “We nemen de kleinkinderen ook vaak mee”, vertelt Titia. “Als je maar goede slaapzakken hebt, is het met alle weersomstandigheden prima te doen!”

Lex en Titia kregen drie kinderen, die allen op Basisschool De Springplank zaten. De bekende fotograaf Taco van der Eb is er één van. Inmiddels zijn er ook vijf kleinkinderen bij gekomen.

Plannen

Het echtpaar zal blij zijn als de wereld weer opengaat, want ze hebben nog steeds veel plannen. “We willen weer kamperen. Maar ook nog een keer naar Indonesië en Japan. We kunnen niet wachten!”

Meer berichten