Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Oegstgeestenaar Annemarie Gerards leidt het communicatie-team van de Floriade Expo 2022 in Almere. |&nbsp;</p>

Oegstgeestenaar Annemarie Gerards leidt het communicatie-team van de Floriade Expo 2022 in Almere. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Floriade Expo 2022: Growing Green Cities

‘Laat je raken door wat je ziet, ruikt en proeft’Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 vindt in Almere de Floriade Expo 2022 plaats. Officieel is het Een ‘Wereldtuinbouwtentoonstelling’, die sinds 1960 één keer per tien jaar in een Nederlandse gemeente gehouden wordt. De eerste was in Rotterdam, waar de Euromast nog steeds een prachtig aandenken van is. Bijzonder aan deze editie: Oegstgeestenaar Annemarie Gerards-Adriaansens (57) trekt, samen met haar team, het hele communicatie-traject van dit megaproject.

Door Willemien Timmers

Annemarie, geboren en getogen in Nijmegen, was als tiener al in toerisme geïnteresseerd, en volgde in Breda een opleiding aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. “Een gedegen opleiding, waarna ik direct bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) aan de slag kon om touroperators aan te moedigen om Nederland op te nemen in hun reisprogramma.” De enthousiaste Oegstgeestse geeft aan dat ze het trof om rond ‘Die Wende’ voor het NBTC in Keulen te mogen werken. “Het Duits-Nederlandse handelsvolume is een van de grootste wereldwijd, ook op toeristisch gebied. Deze start heeft me gevormd voor mijn hele toeristische carrière.”

Power-vrouw

En die carrière is er één om trots op te zijn. Zo was Annemarie was directeur van de Noordwijkse VVV en het door haar opgericht Noordwijk Regio Congresbureau.

Vanaf 2001 tot aan eind 2019 was ze pr-manager van Keukenhof in Lisse. “Ik heb daar geweldige jaren gehad, en heel veel mooie dingen mogen organiseren en meemaken.” Na achttien jaar Keukenhof kwam Floriade op haar pad. “Een supergroot project waar ik heel graag mijn ziel en zaligheid in leg. Zakelijk en privé past het nu, dat is mooi om mee te maken. Een droombaan is het, met uitdagingen op alle fronten. Tot eind 2022 ga ik er helemaal voor om samen met de tuinbouwsector én de toeristische branche een prachtige Floriade te draaien.” Ze laat weten dat het een uitdaging én een eer is om de communicatie voor een Wereld Expo te mogen doen. “Samen met veertig landen en 210 nationale deelnemers geven we inhoud aan deze unieke attractie in Almere.”

Green cities

Als een echte gastvrouw laat Annemarie de zestig hectare grote Floriade zien, die sinds afgelopen weekend als preview al voor het publiek geopend is. “Toerisme is mijn basis, maar door de baan van mijn echtgenoot Wiro, hij is paprika veredelaar, is mijn belangstelling voor de tuinbouw gegroeid.”

‘Growing Green Cities’ is het thema van Floriade Expo 2022. “Als je weet dat in 2050 68 procent van de wereldbevolking in steden leeft, worden groen leven in de stad, duurzaam verbouwd voedsel, biobased bouwen en een gezonde leefomgeving urgente thema’s.” Enthousiast wijst ze waar welke paviljoens, gebouwen en attracties komen. “Floriade wil een hoopvolle toekomst laten zien. Samen met innovators en slimmeriken uit de hele wereld nemen we bezoekers mee in oplossingen die steden, leefbaar maken.”

Nieuwe stadswijk

 “Flevoland is nog steeds niet af,” zegt Annemarie bevlogen. Na haar afstuderen heeft ze in Flevoland gewerkt en aanbevelingen gedaan voor het promotiebeleid van dit man-made land, dik vier meter onder zeeniveau. “Nergens is meer ruimte voor nieuwe ideeën dan hier. De sky is de limit. En dat maakt het hier zo mooi”, zegt ze spontaan. “Alles is aan de tekentafel ontstaan met wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas. En nu werk ik mee aan de uitvoering van het Floriade-masterplan van Winny Maas over de Groene stad van de Toekomst.”

‘Je loopt hier straks letterlijk door een groene bibliotheek’

Na afloop van de Expo wordt het Floriade-gebied doorontwikkeld tot een groene stadswijk genaamd ‘Hortus’. Veel groen blijft dus, zoals het ‘arboretum’. “Ja, je loopt hier straks letterlijk door een groene bibliotheek waar planten en bomen staan die bijdragen aan een gezonde, groene stad. Groen is nuttig én noodzakelijk, dat hebben we in de afgelopen corona-periode wel gezien. De aanleg van de stadswijk en de inrichting van de expo gaan gezamenlijk op, dat maakt dit project nóg interessanter!”

Inspiratie

Floriade blijft een half jaar staan, en verwacht twee miljoen bezoekers waarvan zo’n zeventig procent uit Nederland en bijna dertig procent uit de buurlanden. Bezoekers, vooral ook gezinnen, gaan een gezellige dag uit hebben, lopen van land naar land, genieten van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma, siertuinen, circulaire paviljoens en een mega belevingskas. Ervaar het groene leven. Vanuit de kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, heb je een prachtig uitzicht over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoens. Zo laat Qatar zien hoe we de woestijn kunnen vergroenen om er uiteindelijk steden te realiseren en Frankrijk combineert voorouderlijke kennis met moderne innovaties om de stad van morgen te laten zien. Natuurlijk is een bezoek aan de Floriade niet compleet zonder in de The Green House geweest te zijn, een kas van 10.000 vierkante meter waar de Nederlandse tuinbouw zich presenteert. Een plek om te zien, te ruiken en te proeven, net als het Voedselbos!”

Iedereen die inspiratie zoekt over groener, gezonder en duurzamer leven zal een prachtige dag beleven in de Floriade.

Preview

Voor wie nu al wil zien waar Annemarie bij Floriade aan bouwt, kan (op 45 minuten rijden van Oegstgeest) tot en met 26 september een kijkje komen nemen bij Floriade Preview. Daarna moeten bezoekers wachten tot 14 april 2022. “Kom langs! Je merkt het nu al: in het park hangt een positieve vibe. We gaan samen op weg naar een Growing Green City.”

Gratis kaarten

Wie een gratis toegangsbewijs voor een dagje preview wil winnen, stuurt een berichtje naar redactie@oegstgeestercourant.nl of 06-10089124. Onder de inzenders worden drie maal twee kaarten verloot.

Meer berichten