Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Het team van de LDRB klaar voor vertrek bij de Leiderdorpse brandweerkazerne.</p>

Het team van de LDRB klaar voor vertrek bij de Leiderdorpse brandweerkazerne.

(Foto: PR)

Leiderdorpse Reddingsbrigade gaf ondersteuning in Limburg

Een team van de Leiderdorpse Reddingsbrigade (LDRB) is zaterdagavond 17 juli naar Limburg afgereisd om daar ondersteuning te verlenen in de gebieden die getroffen zijn door de extreme wateroverlast. Zondag waren de Leiderdorpse redders stand by in het gebied langs de Maas tussen Well en Gennep. “Het was onzeker of de dijk het daar zou houden”, vertelt LDBR bestuurslid Petra van der Meer, één van de vier teamleden. “Gelukkig viel het achteraf mee. Wij hebben ons vooral bezig gehouden met het controleren van de dijken en het beantwoorden van vragen van bewoners.”

Door: Corrie van der Laan

In de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 juli kreeg de Nationale Reddingsvloot (NRV) het verzoek van de brandweer van de veiligheidsregio Zuid-Limburg om bijstand te verlenen. De NVR heeft vervolgens de reddingsbrigades in alle veiligheidsregio’s in het land gealarmeerd, die om beurten ploegen richting het getroffen gebied stuurden. Vanuit onze regio, Hollands Midden, kwamen een gezamenlijke ploeg van de reddingsbrigades van Leiderdorp, Leiden, Noordwijk en Gouda. Ieder leverde een team van vier personen en een reddingsboot. De LDRB kreeg een auto met aanhanger te leen van de Leiderdorpse brandweer om hun boot op te vervoeren. In colonne reden de vier teams naar hun meldpunt in Roermond en vervolgens naar Bergen waar veldbedden klaar stonden in een sporthal. “Als je daar aankomt en je ziet al dat water, dat is wel heel indrukwekkend”, kijkt Van der Meer terug.

De ploeg uit Hollands Midden had dienst samen met ploegen uit de veiligheidsregio’s Rotterdam Rijnmond, Haaglanden en Zuid-Holland Zuid. Zondagmiddag werden ze afgelost door NRV ploegen uit Noord-Holland en konden ze weer huiswaarts keren.

Een hoop ervaring rijker. “De laatste keren dat de NRV op deze schaal in actie moest komen was tijdens de overstromingen in het rivierengebied in 1993 en 1995, dat was ver voor mijn tijd”, zegt Van der Meer. “We zijn hiervoor opgeleid en trainen wekelijks, maar als je een telefoontje krijgt van de NRV is het toch spannend.”

Meer berichten