Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Rosa Van de Kerkhof bakt regelmatig koekjes voor mensen om haar heen. | Eigen foto</p>

Rosa Van de Kerkhof bakt regelmatig koekjes voor mensen om haar heen. | Eigen foto

(Foto: )

Samen tegen eenzaamheid Oegstgeest: #eenkleingebaar

Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest is een vierjarig project om eenzaamheid in Oegstgeest gezamenlijk aan te pakken. Mirjana Pannekoek van de gemeente Oegstgeest en sociaal makelaar Sietske Steenbergen zijn blij dat er ondanks de coronatijd, veel initiatieven zijn ontstaan in het dorp.

“Het is mooi dat veel personen en organisaties zijn aangehaakt”, vertelt Mirjana. “Het symbool van deze campagne is niet voor niets een puzzelstukje. We zijn blij dat we in de diverse agenda’s het taboe van eenzaamheid hebben doorbroken.”

Een nieuwe actie die die in het dorp wordt ‘uitgerold’ is die van #eenkleingebaar. “Hoe mooi is het om elkaar als buren in de straat even te groeten, of een kaartje door de bus te doen als je weet dat er iets speelt”, legt Sietske uit. “Misschien is het begin wat aarzelend, maar hoe fijn is het om het initiatief te nemen om contact te maken. Als we allemaal even een momentje nemen in onze drukke dag, kunnen we oog hebben voor de mensen om ons heen. Eigenlijk hebben veel van ons zich dat in de afgelopen coronatijd ook aangeleerd. Dat is een positief effect van deze moeilijke tijd.”

“Het is voor iedereen belangrijk om vanzelfsprekende contactjes te hebben of terug te krijgen”, vult Mirjana aan. “Als we ons hiervan bewust worden, doen we ook meer ons best iets voor een ander te betekenen. Eenzaamheid is echt slecht voor een persoon, zowel op psychisch als lichamelijk vlak.” 

Na een tijd van eenzaamheid word je geen leuker mens. Daarom start de gemeente de publiekscampagne #eenkleingebaar. “Doe iets voor een ander in je omgeving”, moedigt Sietske aan. Bak eens koekjes, of help even in de tuin. Zo voelen mensen zich weer bij een groep horen, en zitten ze beter in hun vel.”

Wie, als bedrijf of persoon, vragen of suggesties heeft over de campagne ‘Een klein gebaar’ kan contact opnemen met sociaal makelaar Sietske Steenbergen via 06-83079884.

Meer berichten