Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Locoburgemeester Matthijs Huizing was te gast bij bruidspaar van der Voort. | Foto Willemien Timmers</p>

Locoburgemeester Matthijs Huizing was te gast bij bruidspaar van der Voort. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Koos en Roelie van der Voort zestig jaar getrouwd

Op 10 juli, precies zestig jaar na hun huwelijksdag, dansten Koos en Roelie van der Voort opnieuw de sterren van de hemel. Ditmaal niet in een feestzaal, maar op het terras van Café de Gouwe, samen met dochters Layla en Désirée, zoon Arthur, zeven kleinkinderen, twee achterkleinkinderen, alle aanhang en diverse vrienden. Roelie, die de laatste jaren in Van Wijckerslooth woont vanwege haar achteruitgaande geheugen, genoot met volle teugen van de mogelijkheid om weer eens heerlijk te dansen. Ook locoburgemeester Matthijs Huizing danste vrolijk mee.

Door Willemien Timmers

Koos van der Voort werd geboren in de Zoutkeetlaan, als zoon van een groenteboer, die later handelaar in lompen en metalen werd. “Ik ben de jongste van tien kinderen, Roelie de oudste van zes – van kapper Strik van de Leidse Beestenmarkt -, dus je kunt je voorstellen hoe groot de leeftijdsverschillen zijn in de familie.”

Liefdevol vertelt Koos hoe hij zijn vrouw ontmoet heeft. “Roelie zat bij de Leidse atletiekvereniging ‘Sportief’, net als mijn zus. Voor het Nieuwjaarsbal zocht zij een date, en mijn zus koppelde ons, omdat ze wist dat ook ik erg veel van dansen hield. Ik weet nog goed hoe we 63,5 jaar geleden om acht uur precies onder de klok van het poortgebouw van het ziekenhuis aan de Rijnsburgerweg afspraken. Zeventien en negentien waren we toen. Het was een leuke avond, en daarna heb ik haar nooit meer losgelaten.”

Drie bij vier

Na drie jaar trouwde het verliefde koppel op 10 juli 1961 in Leiden in het Stadhuis. “Daarna konden we naast mijn ouders gaan wonen op Zoutkeetlaan nummer 6. We kregen alleen de benedenverdieping tot onze beschikking. Piepklein: drie bij vier met een opklapbed. Maar als je van elkaar houdt, heb je niet veel ruimte nodig.” Bruid en bruidegom hadden ieder thuis al behoorlijk wat meegemaakt, dus ze waren blij met een liefdesnestje voor henzelf. Na een jaar werd dochter Layla geboren. “Gelukkig hadden we toen de bovenverdieping erbij gekregen. Dat kostte ons we twee gulden in de week meer.”, lacht Koos. Na een verhuizing naar de Clematislaan werd dochter twee, Désirée, geboren. “Omdat ze zeer snel ter wereld kwam, en de straten bevroren waren, was de verloskundige niet op tijd. Dus heb ik haar zelf als vader, ter wereld geholpen.” Twee adressen later, het gezin was via de Gladiolenlaan op de Salvialaan terechtgekomen, werd zoon Arthur in 1970 geboren.

Varen

Na zijn opleiding op de ambachtsschool, richting metaalbewerking, volgde Koos een opleiding tot scheepswerktuigbouwkundige. “Ik heb een aantal jaar gevaren, maar toen ik zwaar verliefd werd op Roelie wilde ik niet meer op de grote vaart werken.” Omdat hij weer aan wal kwam, moest Koos in militaire dienst. “21 maanden heb ik op Ypenburg gezeten. Gelukkig hoefde ik als getrouwde man geen wacht te lopen, en kon ik ’s nachts en in het weekend naar huis.”

AZL

Na zijn dienstplicht werkte Koos onder andere negen jaar bij fietsenmaker Brussée.

De laatste zeventien jaar van zijn werkzame leven werkte hij bij het AZL (nu LUMC) waar hij instrumenten onderhield. Ook hielp hij bij het inventariseren van alle materialen.

Roelie was thuis bij de kinderen, en ging toen dat eenmaal kon, bij de HEMA werken. Ook zorgde ze voor andermans kinderen en was serveerster in Restaurant Het Haagse Schouw.


Met zestig jaar was er voor Koos een mogelijkheid om met pensioen te gaan, en daar maakte hij gretig gebruik van.
“In die tijd gingen we er heerlijk met de caravan op uit, en genoten we tweemaal per jaar van de Spaanse zon. Dat hebben we tot drie jaar geleden nog gedaan.”

Het leven van de Van der Voorts was ook erg sportief. “Ik heb halve marathons en kwarts triatlons gelopen, en ook wel eens het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Oegstgeest gebracht. En natuurlijk moet ik hier even zeggen dat ik met mijn zoon op de fiets naar Parijs ben gegaan.”

Recept

Het recept voor een lang en gelukkig leven: “Neem ook tijd voor jezelf, en neem tijd voor samen. Roelie en ik hebben heel veel spelletjes gedaan en samen gesport. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te geven aan familie, vrienden en buren, dan kun je op hen terugvallen in goede en slechte tijden.”

Anderhalf jaar geleden is Koos’ geliefde Roelie naar Van Wijckerslooth verhuisd. Een moeilijk moment, maar de zorg werd hem te veel. “Gelukkig hebben ze de zorg bij Van Wijckerslooth naadloos opgepakt.”
“Fijn dat we het feest zaterdag met zijn allen hebben kunnen vieren bij De Gouwe. Het was goed toeven daar op het terras.”

Meer berichten