Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wil van Elk

Raad keurt bouwplan Nieuw-Rhijngeest Zuid goed

‘Oegstgeest krijgt zijn eigen Manhattan aan de Rijn’De gemeenteraad stemde donderdagavond in met het bouwplan Nieuw-Rhijngeest Zuid. In dat gebied, dat deels op Leidse en deels op Oegstgeester grond ligt, komen (maximaal) achthonderd woningen, waarvan driehonderd studentenwoningen. Hiermee wordt een twaalf jaar oud plan werkelijkheid.

Door Joep Derksen

De Universiteit Leiden heeft als grondeigenaar de plannen opgesteld en aangepast naar aanleiding van eerdere opmerkingen uit de politiek. Toch blijven er zorgen bij enkele raadsleden over de massale bouw die ook zestien meter de hoogte in gaat aan de Binnenrijn, tot zelfs 25 meter aan de noordoostzijde van de haven. 

Voor de studentenwoningen gelegen aan de N206 is er een bouwhoogte van maar liefst veertig meter opgenomen. Raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) gaf aan: “Oegstgeest krijgt zijn eigen Manhattan aan de Rijn. Het gaat hier om een bestemmingsplan in de oksel van twee wegen, met veel verkeer. We vinden het geen goed plan.”

Toch kreeg het bouwplan voor Nieuw-Rhijngeest Zuid brede steun in de gemeenteraad. Naast de driehonderd studentenwoningen komen er dus vijfhonderd andere woningen; hiervan valt 25 procent onder de categorie ‘sociale woningbouw’. In het gebied komt een sloepenhaven met plek voor zestig sloepen waar de toekomstige bewoners gebruik van kunnen maken. Wat natuurlijk erg fijn is voor alle studenten, die dan met hun sloep naar de universiteit kunnen gaan. Het zorgen voor voldoende parkeerplaatsen blijft wel een probleem, maar daar is een oplossing voor gevonden. De initiatiefnemer hoeft maar te zorgen voor 0,3 parkeerplaats per sociale, goedkope en middeldure huurwoning. Dat betekent dus dat voor drie van die huizen er maar één parkeerplaats beschikbaar is. Het bestuur hoopt dat de parkeerproblemen binnen de perken blijven met ‘een centrale parkeervoorziening, sturend parkeerbeleid, een hoogfrequente busverbinding en uitgebreide fietsvoorzieningen’. Ook is er de verwachting dat er gebruik wordt gemaakt van deelauto’s.

‘Ander soort Oegstgeest’

Op verzoek van de Oegstgeester politiek komt de nieuwbouw langs de Binnenrijn te liggen op minimaal 29 meter van de bestaande woningen; dat is vijf meter verder dan oorspronkelijk bedacht was. In dat gebied komt een groenstrook. De meeste politici zijn blij dat met dit plan 25 procent sociale woningbouw gerealiseerd wordt. Raadslid Arne Jan Vos (D66): “Dit is een stukje ander soort Oegstgeest, maar het kan. We hebben een enorm laag percentage sociale woningbouw van slechts 16 procent. Dit is de kans om sociale huur en middenhuur neer te zetten. Dat is een stukje verstedelijking waard.”

Wethouder Jan Nieuwenhuis beaamde: “We hebben een zeer verantwoorde mix. Het wordt een intensief gebouwd gebied. Dat kan ook op die plek, naast het Leiden Bio Science Park met een hoogte tot 45 meter. De bouwhoogte moet wel aflopend zijn. Groen is wel aanwezig bij Park Landskroon. Daarnaast is de Binnenrijn teruggekomen van weggeweest en ook de haven is behoorlijk groter geworden. Een behoorlijk deel van de oevers is openbaar en groen. Een goede wandeling rond de Binnenrijn is mogelijk. De hoofdontsluitingsroute, de weg die Limus heet, is een brede allee met vier rijen bomen; dat wordt een mooie wandelroute.”

Meer berichten