Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De vos bij &eacute;&eacute;n van de kippen die hij doodde. Vossen doden soms meer dieren dan ze nodig hebben.</p>

De vos bij één van de kippen die hij doodde. Vossen doden soms meer dieren dan ze nodig hebben.

(Foto: )

Vos richt slachting aan op terrein bij Almondehoeve

Opnieuw worden er vossen gesignaleerd in Oegstgeest. Eind mei zag Hans van der Salm een vos in zijn achtertuin in de Dirck van Swietenlaan. In vroege ochtend van woensdag 23 juni liet een vos opnieuw van zich horen.

Op het terrein naast de Almondehoeve aan de Almondeweg (naast het talud van de A44) richtte het dier een slachting aan. Lammetjes, konijnen, een groot aantal kippen en cavia’s werden door de vos gedood.

Of het dezelfde vos is die onlangs gezien werd in de van Dirck van Swietenlaan is de vraag. De vos breidt vrij ongemerkt zijn leefgebied uit naar de stedelijke omgeving. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen of het hier dezelfde vos betrof.

‘Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen’

Binnen houden eigen dieren

Een oud spreekwoord zegt: Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. De vos staat als vanouds bekend als rover van pluimvee. Dat wetende ligt het voor de hand om allereerst te denken aan bescherming van de eigen dieren tegen de vos, door het de vos onmogelijk te maken erbij te kunnen en de dieren in ieder geval ‘s nachts op stal of in huis te houden. Hekwerken en camera’s kunnen ook nuttig zijn.

Afschieten vos

In de tweede plaats is het denkbaar om de vos af te schieten. Dat mag als de grondeigenaar daar toestemming voor geeft. Op www.dierenbescherming.nl is te zien hoe de dierenbescherming daarover denkt.

Verlies van biodiversiteit in Nederland

Een derde punt dat hier genoemd moet worden is het verlies van biodiversiteit, dat met zich meebrengt dat de vos zijn voedsel elders gaat zoeken. Klimaatverandering, overexploitatie en vernietiging van leefomgeving zijn belangrijke oorzaken van dit verlies. Dat is een veel breder probleem waaraan hopelijk door de volgende regering serieus aandacht wordt besteed.

In een eerdere reactie is al genoemd dat afschieten hooguit een tijdelijke oplossing is. Een verlaten territorium wordt vroeg of laat weer ingenomen door een andere vos.

Een laatste opmerking: is deze vos nu een gewetenloze seriemoordenaar? Nee, het doden van wat er aan mogelijk voedsel voor handen is, hoort bij het natuurlijke gedrag van de vos, hoe afschuwelijk dat voor ons mensen ook kan zijn.

Zie ook het volgende citaat uit nl.wikipedia.org/wiki

‘Een vos doodt soms meer dan hij nodig heeft. Vooral op plaatsen waar meerdere prooidieren op elkaar zitten en niet kunnen ontsnappen, kan hij een ware slachtpartij (overkill) aanrichten, bijvoorbeeld in kippenhokken of kolonies van grondbroedende vogels als kokmeeuwen. Voedselresten worden begraven en later weer opgezocht, maar de vos legt geen voedselvoorraden aan. Een vos is meestal zeer succesvol in het terugvinden van begraven voedsel.’

Prinsenlaan

Woensdagavond om 17.30 uur hadden de bewoners van Prinsenlaan 7 een vos te gast in hun voortuin. “Er stond ineens een vos in de oprit. Toen we naderden verstopte hij zich tussen de planten, maar tot mijn verbazing kon ik hem tot anderhalve meter naderen voor een foto,” laten de bewoners Otto en Miek van Diggelen weten. “Hij verroerde geen vin tussen de planten en keek me strak aan. Minstens even verwonderlijk was het gedrag van de poes van de buren. Die liep op nog geen halve meter langs de vos, en gedroeg zich of hij niets door had van deze ongewone gast.”

Of het hier weer een andere vos betreft, is niet duidelijk.

Reactie gemeente

De gemeente is om een reactie gevraagd hoe inwoners van Oegstgeest zich moeten verhouden tot deze dieren en hun strooptochten. “Vossen redden zich uitstekend in stedelijk gebied en zorgen daar helaas soms voor schade. Mensen met dieren zoals kippen kunnen preventieve maatregelen nemen om vossen weg te houden. Tips hiervoor zijn te vinden op www.bij12.nl. Het bejagen en vangen van vossen is aan strenge regels gebonden. Hiervoor is afstemming nodig met de provincie Zuid-Holland, provinciaal wildbeheer en grondeigenaars. Op dit moment worden er in Oegstgeest geen maatregelen genomen,” aldus een woordvoerder.

(Lex Burgel / Willemien Timmers)

Meer berichten