Esther Beukman (Wandelclub Oegstgeest) en Aad Overgaag (Wandeltak van Loopgroep Oegstgeest) wandelen heel wat af.
Esther Beukman (Wandelclub Oegstgeest) en Aad Overgaag (Wandeltak van Loopgroep Oegstgeest) wandelen heel wat af. Foto: Willemien Timmers

Samen wandelen in Oegstgeest: Leuk voor iedereen

Algemeen

Tijdens de coronapandemie hebben veel Oegstgeestenaren ervaren hoe fijn het is om in de eigen omgeving te wandelen. In en rondom Oegstgeest zijn er prachtige routes om te lopen, maar zomaar ronddwalen kan natuurlijk, en levert vaak aangename verrassingen op.

Wie de smaak te pakken heeft, en met een groep wil wandelen, kan meelopen met de Wandelclub Oegstgeest, of zich aansluiten bij de wandelafdeling van Loopgroep Oegstgeest.

Wandelclub Oegstgeest

Esther Beukman vertelt dat Wandelclub Oegstgeest komende augustus tien jaar bestaat, en al die jaren mensen over de drempel heeft getrokken om samen een stuk te wandelen, elkaar te ontmoeten en zo actief bezig te zijn. “In principe wandelen Marja Bosman en ik een uur met wie mee wil, maar soms als deelnemers niet zo lang kunnen lopen, maken we individueel een kleiner rondje.” Bij Wandelclub Oegstgeest is het ‘vrijheid blijheid’. “In de Oegstgeester agenda staat waar we verzamelen, en dan lopen we telkens een ander rondje. Dat kan zijn door Rhijngeest, door het Leidse Hout of door bijvoorbeeld de polders bij Poelgeest. Vooraf aanmelden hoeft niet. We zijn een club waar je geen lid van hoeft te worden.” Beukman benadrukt dat ook mensen die weinig gewend zijn, kunnen aansluiten. “Wij begeleiden, en komen je desnoods ophalen van huis. Het is zo belangrijk om te bewegen en elkaar te ontmoeten. En is het rondje te lang, dan loopt één van ons een kortere weg mee terug.”


Meelopen met de wandelclub is gratis. Er wordt gewandeld op maandag en woensdag om 20.00 uur en op vrijdag om 10.00 uur. Vertrekpunten zijn te vinden in de Oegst!-agenda en op www.wandelcluboegstgeest.nl. Meer info via wco@xs4all.nl..

Loopgroep Oegstgeest

Loopgroep Oegstgeest is anderhalf jaar geleden gestart met een wandelafdeling. Aad Overgaag is enthousiast, net als zijn ‘maatje’ Amerik van Leeuwen. “De wandelaars zijn volledig lid van de loopgroep. We zijn enthousiast aan het wandelen geslagen met een groepje dat lekker doorstapt. Soms zijn dat mensen die hun hardloopschoenen aan de wilgen hebben gehangen en iets rustiger aan willen doen, soms zijn het mensen die herstellen van een blessure, maar ook hebben we leden die van buiten de vereniging komen en een of twee keer in de week mee willen lopen.”

De wandelafdeling van Loopgroep Oegstgeest wandelt twee keer in de week. Op woensdagavond (20.00 uur) een uur (wat gelijk stat aan een wandeling van zo’n vijf kilometer) en op zondagmorgen (9.30 uur) wordt acht à tien kilometer afgelegd. “We verzamelen en eindigen altijd op dezelfde plek: bij het clubhuis aan De Voscuyl. Daardoor kunnen we volop meedoen met het verenigingsleven, andere leden ontmoeten en een drankje drinken. Op vrijdagavond kan men ook bijvoorbeeld zo aansluiten bij de bootcamp.”

Jaarlijks is er een weekend weg, waar de hardlopers hun eigen activiteiten hebben, en de wandelaars hun eigen ding doen. Denk ook aan wandelen tijdens grote loophappenings.

Overgaag is zelfs officieel wandelbegeleider bij de KNWB. “We laten deelnemers nooit alleen, en zorgen altijd voor elkaar.” Een wandelaar bij de Loopgroep betaalt lidmaatschap van zestig euro per jaar, en is dan wandellid van de Koninklijke Wandelbond Nederland. Voor instromers per 1 juli bedraagt de contributie dertig euro. Bijkomend voordeel is de ontvangst van een bijbehorend tijdschrift (Wandel.nl) vijfmaal per jaar.

Geïnteresseerden kunnen bij de wandelafdeling van Loopgroep Oegstgeest beginnen met een gratis proefperiode van twee weken. Aanmelden kan via ledenadministratie@loopgroepoegstgeest.nl. Inlichtingen via: 06-22349980.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant