Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ad van Nieuwland in zijn natuurrijke tuin.</p>

Ad van Nieuwland in zijn natuurrijke tuin.

(Foto: Ad van Nieuwland)

Open Tuinen Weekend in de regio, ook in Oegstgeest

Bezoek de natuurrijke tuin van Ad van NieuwlandDe vereniging Groei en Bloei organiseert in het weekend van 19 en 20 juni door het hele land het Open Tuinen Weekend. Tuinliefhebbers laten met trots hun tuin zien. Zo ook in de regio Leiden. Voor het eerst dit jaar kan men ook de tuin van Ad van Nieuwland bezoeken.

In een gedeelte van het voormalige tuincentrum, in de luwte van het Groene Kerkje, is door Ad van Nieuwland een natuurrijke tuin aangelegd. Dat wil zeggen een tuin die vriendelijk is voor bijen, insecten en vogels.

Planten die passen in hun omgeving. Veelal inheemse soorten. Geen keurig aangeharkte perkjes maar weelderig bloeiende plantengroepen.

Bij de aanleg zijn diverse materialen hergebruikt. Ook het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het besproeien van de planten. Er zijn natuurlijke afscheidingen gemaakt van takken en snoeiafval.

Ad (64) startte in 2019 met het opnieuw inrichten van het terrein. “Elke donderdag komt een aantal vrijwilligers helpen in de tuin. Vooral rond deze tijd valt er veel te doen. Door het natte voorjaar groeit alles tegen de klippen op en weten ook de slakken de tuin te vinden”, vertelt Ad.

Op het terrein, achter de voormalige verkoopkas, vind je een moestuin, fruitlaantje, kruidenhoek en een natuurrijke tuin met zwemvijver en een tuinhuis met een groen dak.

“De tuin is nog niet helemaal af maar is de moeite waard om eens doorheen te lopen.”

Tot voor kort was de Kunstacademie Haarlem/Leiden gevestigd in de kas op het voorterrein. Zij zijn onlangs verhuisd naar het kunstcentrum Haagweg 4 in Leiden.

“Ik ben er blij met de natuurlijke tuin die op het achterterrein is aangelegd. Na bijna veertig jaar eigenaar te zijn geweest van het tuincentrum en het hoveniersbedrijf, heb ik nu alle tijd om mijn eigen ‘Levende Tuin’ te ontwikkelen.”

De tuin van Ad van Nieuwland ligt aan de Haarlemmerstraatweg 8a, en is geopend op op 19 en 20 juni van 12.00 tot 17.00 uur.

Ontwikkelingen zijn ook te volgen via Instagram op geestgroen.oegstgeest

Kijk voor alle adressen in Leiden op leiden.groei.nl

Meer berichten