Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Arie en Elizabeth Jongebreur met de burgemeester. | Foto Wim de Winter</p>

Arie en Elizabeth Jongebreur met de burgemeester. | Foto Wim de Winter

(Foto: Wim de Winter)

Arie en Elizabeth Jongebreur vieren diamanten huwelijk

Altijd een mijlpaal: een 60-jarig huwelijksjubileum. Deze eer viel te beurt aan Arie en Elizabeth Jongebreur. Bij zo’n jubileum in Oegstgeest komt burgemeester Emile Jaensch persoonlijk langs om het jubilerende echtpaar te feliciteren en bloemen te overhandigen.

Niet alleen felicitaties van de lokale gemeente; ook per brief van de Commissaris van de Koning en van de koning zelf de hartelijke gelukwensen. Op donderdag 10 juni bracht Emile Jaensch het bezoek. Hij had een uitstekende interactie met Elizabeth. Ze had hem in zijn vragensessie heel wat te vertellen.

“We hebben elkaar in Capelle aan den IJssel leren kennen. We woonden in dezelfde straat”, vertelde ze. De vonk sloeg over en in 1961 trouwde het paar: beiden waren 24 jaar. Uit het huwelijk werden twee dochters geboren en inmiddels hebben ze negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen: Isa en Liam.

Arie en Elizabeth geven aan dat ze zeer blij zijn als ze op bezoek komen en het steeds weer als een hoogtepunt ervaren. Vermeldenswaard is dat schoonzoon Guido Alkemade in 1984 deel uitmaakte van het zeilteam 470, dat meedeed aan de Olympische Spelen in Los Angeles.
Op dinsdag 8 juni is de feestelijke gebeurtenis in familiekring gevierd in De Zijlstroom in Leiderdorp. Het weer liet toe dat er buiten kon worden gedineerd.

Hard gewerkt

Arie heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Daarna trad hij in dienst bij Fokker en zou daar zijn gehele arbeidzame leven werkzaam blijven. Hij was vliegtuigbouwkundig ingenieur en klom op tot leidinggevende bij de afdeling Sterkteberekening. Op die afdeling wordt berekend hoe sterk de vleugels van vliegtuigen blijven totdat metaalmoeheid aanbreekt. “Vlak voor het faillissement van Fokker was Arie met pre-pensioen”, vult dochter Jolande aan. Elizabeth zat ook niet stil. “Voor mijn huwelijk was ik secretaresse bij Shell in Rotterdam. Later had ik zelfs even drie betrekkingen. Naast mijn werk bij een notariskantoor in Alkemade, was ik in dienst bij het accountantskantoor van mijn broer en ook nog notulist van een grote stichting”, onthult ze.
Een belangrijke reden voor extra inkomsten was de aanschaf in 1969 van een onbewoonbaar verklaard huis in het buitengebied van Leimuiden aan de Drecht. Bij de herbouw van de woning wilde ze materialen gebruiken, die echt pasten. “Daarvoor reisde ik door het hele land”, vult ze aan. Het gezin heeft er veertig jaar met plezier gewoond. “Er kwamen heel wat vrienden van de kinderen langs om te genieten van onze gastvrijheid, te zwemmen in de zomer en indien mogelijk in de winter te schaatsen. We bewaren mooie herinneringen.”

Naar Oegstgeest

Helaas werd Elizabeth tien jaar geleden getroffen door een herseninfarct, waardoor moest worden uitgekeken naar een andere woonruimte die ze vonden in Oegstgeest. Op de vraag van Emile Jeansch naar het woongenot in Oegstgeest, heeft Elizabeth direct een zeer positief antwoord. “Een heel fijne gemeente. Ik winkel geregeld in De Kempenaerstraat en op de terugweg koop ik vaak bij Jottem taart.

Rode draad

Grote hobby van Arie was tuinieren. Vooral in Leimuiden kon hij zich volop uitleven in de grote tuin, waarin diverse vruchtenstruiken stonden. “Voor mij ideaal om vruchtentaarten te bakken”, stelt Elizabeth. Het ontbrak haar evenmin aan sportiviteit. “Ik tenniste veel en was betrokken bij de oprichting van de tennisclub in Alkemade.”

Geloof is een rode draad in het leven van het echtpaar. “Ik organiseerde Bijbelstudies aan huis. Het was een gesprekskring voor vrouwen”, onthult ze. Arie en Elizabeth bezochten een kerkgemeenschap in Den Haag en gingen ook geregeld naar de Evangelische Gemeente in Aalsmeer. “Arie heeft zelfs boeken geschreven over de Bijbel, zegt ze trots.” Jolande toont er enkele.

Hoewel de gezondheid minder mogelijkheden toelaat, wandelen Arie en Elizabeth dagelijks in de buurt. “Ik ben altijd blij als mijn dochter Jolande ons meeneemt naar de weekmarkt in Sassenheim, waar ik boodschappen doe; vooral biologische producten, want gezond eten is belangrijk. Na de inkopen bezoeken we een lunchroom of eten een ijsje”. Ze zegt ook blij te zijn dat dochter Gerthe en schoonzoon Guido in de buurt wonen en het echtpaar veel gezelligheid geven. “Ze staan ook altijd klaar om klusjes te doen, nu wij vanwege mindere mobiliteit meer aan huis zijn gebonden”, vertelt ze de burgemeester, die met zichtbare aandacht het boeiende en uitgebreide verhaal van Elizabeth aanhoorde.

(Wim van Tuijl)

Meer berichten