Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Schaken is weer populair. Ook op bijvoorbeeld de Montessorischool.</p>

Schaken is weer populair. Ook op bijvoorbeeld de Montessorischool.

(Foto: )

Schaaktafels in het Irispark

Of het nu door de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit komt of doordat veel mensen een nieuw tijdverdrijf zochten tijdens het ‘thuisblijven’ in coronatijd, de populariteit van schaken en de belangstelling voor het schaakspel is het afgelopen jaar enorm gestegen.

Daarnaast is er landelijke media-aandacht geweest voor schaaktafels in parken. Veel gemeenten hebben hierop ingespeeld en zogenaamde ‘Chess Courts’ in de buitenlucht geplaatst. Landelijk voorvechter van dit Urban Chess-initiatief, Jesús Medina Molina, pleit voor schaaktafels in élke gemeente, ‘want het is goed voor de sociale cohesie, de integratie en het brein.’

Ook in Oegstgeest kunnen schaaktafels een impuls geven aan het sociale klimaat binnen de gemeente, omdat ze zorgen voor verbinding. Ontmoetingen rondom schaaktafels kunnen helpen tegen eenzaamheid; het kan generaties en sociale groepen verbinden. Daarnaast is schaken goed voor het geheugen, zowel voor de ouder wordende geest als voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Op een speelse manier leren ze keuzes maken, strategisch nadenken, rekenen, concentreren, en omgaan met verlies.

In de gemeenteraad van Oegstgeest heeft Menno Welling (Progressief Oegstgeest) gepleit voor schaaktafels in het Irispark dat de komende jaren heringericht gaat worden. Beleidsvorming rondom de herinrichting van het park moet de komende tijd uitwijzen of zijn voorstel binnen de raad wordt aangenomen. Het is in ieder geval een initiatief waar veel bewoners en betrokkenen baat bij hebben: naast inwoners, passanten en scholieren kunnen de Schaakclub Oegstgeest, omliggende scholen en kinderopvang, de bibliotheek en de Volksuniversiteit, en ondernemers aan de Lange Voort (zoals de Rijnlandse Boekhandel) activiteiten rondom de schaaktafels organiseren.

Meer berichten