Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Aan de achterzijde van het Alrijne Ziekenhuis verwijst een bordje naar de corona spoedpost.</p>

Aan de achterzijde van het Alrijne Ziekenhuis verwijst een bordje naar de corona spoedpost.

(Foto: Corrie van der Laan)

Coronahuisartsenpost gesloten

De Coronaspoedpost voor patiënten van huisartsen (CSP) in Leiderdorp gaat sluiten. De spoedpost voor patiënten met Covid of een verdenking hierop is opgericht als samenwerking van de Leidse en Alphense huisartsen (toen nog SHR) en de huisartsen uit de Duin- en Bollenstreek (toen nog DDDB). De spoedpost is door dalende besmettingscijfers gelukkig niet meer nodig. De post is in het begin van de Coronacrisis ingericht bij het Alrijne ziekenhuis om de plotselinge toestroom van Covid patiënten of mensen die werden verdacht van Covid zo veilig mogelijk en buiten de wachtkamers voor de andere huisartspatiënten te kunnen zien en later ook te laten testen. De CSP is in één weekeinde opgericht toen de zorgen over besmettingen ineens snel piekten en er nog maar voor 1 week beschermingsmateriaal was voor het personeel en de artsen. Het tekort aan beschermingsmateriaal was zo acuut dat bewoners uit de streek werden opgeroepen om maskers en brillen te schenken, wat gelukkig ook gebeurde.

De CSP heeft ruim een jaar prima gefunctioneerd en er zijn door de assistenten en artsen vele patiënten getest en behandeld. De samenwerking stelde hoge eisen aan bemensing, veiligheid en bescherming van persoonsgegevens en heeft de samenwerking tussen de huisartsenposten, die al stond gepland, verder versterkt en versneld. Inmiddels zijn de beide organisaties opgegaan in de nieuwe huisartsenpostorganisatie de LIMES per afgelopen 1 januari.

Het succes van de samenwerking is mede mogelijk geweest door regionale samenwerking met de ziekenhuizen, welwillende steun van de zorgverzekeraars en veel extra inzet van personeel van de Limes en de huisartsen en is een mooi voorbeeld van wat er met inventiviteit en doelgerichtheid in tijden van crisis in korte tijd voor elkaar gekregen kan worden.

Martin Schalij, voorzitter raad van Bestuur van het LUMC: ‘mede dankzij het zeer snel inrichten van de corona huisartsenpost en de enorme inzet van het personeel is voorkomen dat de ziekenhuizen zijn overlopen!’

Meer berichten