Afbeelding
Foto: E. du Clou

Herdenking bij Halifax monument in Haaswijk

Algemeen

Op zondag 23 mei zijn er bloemen gelegd bij het Halifax monument aan de Kleyn Profijtlaan in Haaswijk.

Op de plaats van het monument is in 1943 een Halifax bommenwerper neergeschoten door een Duitse jachtvlieger. Daarbij kwamen de zeven Engelse en Canadese bemanningsleden om.

Deze militairen waren tussen de 19 en 33 jaar oud. Ze hadden bommen afgeworpen boven Duitsland en waren op de terugweg naar Engeland. Het was voor de zeven jonge mannen hun eerste operationele vlucht. Ze waren in formatie naar het Ruhrgebied gevlogen, maar de formatie was uit elkaar geslagen. De Halifax HR 836 was uit koers geraakt en vloog alleen toen hij Leiden naderde.

De Duitse jager pikte de Halifax van de radar op. Hij steeg op van het vliegveld van Bergen. Ook hij was alleen, maar zijn Messerschmitt was snel en wendbaar en hij was een ervaren piloot. Boven de Overveerpolder schoot hij de Halifax neer. Daarmee kwam een einde aan de levens van John Edward Rigby, Thomas Herbert Green, Henry Graham Freeman, Merton Earl Zapfe, Alastair Milner Hood Black, Aubrey Edgar Perrin Rochester en Henry John Gibbs. Met het noemen van hun namen, een bloemengroet en een minuut stilte wordt elk jaar de herinnering aan hen levend gehouden.

(Caroline van Tongeren) | Foto E. du Clou

Uit de krant

Uit de krant