Irwin Toonder onthult samen met de wethouder het informatiebord van het wandelpad. |
Irwin Toonder onthult samen met de wethouder het informatiebord van het wandelpad. | Foto: Willemien Timmers

Marten Toonderpad geopend

Algemeen

Kleinzoon Irwin Toonder: ‘Opa was altijd met een plot bezig’ 

Afgelopen vrijdag, 6 mei, werd het Marten Toonder natuurpad, dat in Haaswijk langs het Oegstgeesterkanaal loopt, feestelijk geopend in aanwezigheid van een kleinzoon van de beroemde stripauteur.

Door Willemien Timmers

“Het plan ging telkens in en uit de ijskast”, sprak wethouder Matthijs Huizing voorafgaand aan de opening. “Men is hier er al zo’n twintig jaar mee bezig, en het pad verbindt liefhebbers van wandelen, groen én Marten Toonder.” Toch uitte de wethouder ook zijn zorgen. “Het is een natuurpad, dus mogen de honden niet los en moet er geen troep worden achtergelaten. Het zou jammer zijn als de gemeente maatregelen moet nemen.” Hij sprak dit naar aanleiding van klachten van omwonenden over niet opgeraapte hondendrollen en opgejaagde vogels. Overigens zijn de meeste omwonenden (nog steeds) niet blij met het pad, dat zorgt voor meer inkijk dan ze ooit gewend waren.

Oud-raadsleden Simon Vogel en Rob Braun, de bedenkers van de naam voor het pad, vertelden dat tijdens hun raadstijd bleek dat ze in dezelfde wijk woonden en dezelfde hobby hadden: Marten Toonder. En zo besloten ze samen eind april 2012 aan de raad voor te stellen het geplande wandelpad ‘Marten Toonder Natuurpad’ te noemen. Ook omdat het dat jaar het Toonderjaar was, omdat het op 2 mei van 2012 honderd jaar geleden was dat Marten Toonder werd geboren.

Toonder had een band met zowel de natuur als met Oegstgeest. Hij woonde in de Raadsherenbuurt die tot 1920 tot de gemeente Oegstgeest, en zijn ouders woonden later in Oegstgeest in de Regentesselaan. Hier kwam hij, ook toen hij in 1965 naar Ierland verhuisde, nog regelmatig op bezoek. Afgelopen vrijdag deden beide oud-raadsleden de suggestie dat het mooi zou zijn als aan het wandelpad in de toekomst nog een karaktervolle Toonderboom geplant zou kunnen worden.

Bijzondere gast bij de opening van het pad was kleinzoon Irwin Toonder die prachtig vertelde over het leven van zijn grootvader, die erg van zijn routine hield en een beetje mensenschuw was.

“Elke dag om half zes maakte hij op zijn Clarks ‘desert boots’ zo ongeveer dezelfde wandeling door de natuur in zijn omgeving, die erg leek op de landschappen uit zijn boeken. Hij was in zijn hoofd altijd met het plot van zijn verhaal bezig, en wilde daarom liever niet gestoord worden. Het was voor mij als kleinkind dan ook makkelijker om een afspraak bij de tandarts te maken dan om mijn grootvader uit zijn ‘trance’ te halen en te spreken te krijgen. Ik hoop dat iedereen veel plezier zal beleven aan dit wandelpad.”

Het wandelpad is nu deel van één van de door het Milieu Educatie Centrum gelanceerde ommetjes, die MEC-vertegenwoordiger Lex Burgel aan het eind van de bijeenkomst nog even onder de aandacht bracht. “Met de QR-code die hier op het informatiebord staat, is het mogelijk de route te downloaden. Zo kun je nooit meer verdwalen.”

De aanleg van het pad werd voor een groot deel betaald door het hoogheemraadschap van Rijnland, het programma Leidse Ommelanden, en de provincie Zuid-Holland.   

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant