Ook Herman van der Velde was naar het raadhuis gelokt.
Ook Herman van der Velde was naar het raadhuis gelokt. Foto: Willemien Timmers

Zeven Koninklijke lintjes uitgereikt

Algemeen

Zeven Oegstgeestenaren ontvingen op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding in de raadszaal van het gemeentehuis. Niet tegelijktijdig, zoals voor corona, maar één voor één. En telkens was de verrassing groot, als men zich realiseerde waarom men naar het raadhuis was gekomen.

De raadszaal was voor deze gelegenheid feestelijk ingericht, wat het leed dat slechts één ‘naaste’ de lintjesontvanger mocht vergezellen engszins verzachtte.

Vanaf half tien verraste burgemeester Emile Jaensch vijf mannen en twee vrouwen met een persoonlijke toespraak. Zij hebben zich allen op een bijzondere manier ingezet voor de maatschappij.

Als eerste werd prof. dr. Jan van Ruitenbeek ontvangen. Met de ontdekking van de zogenaamde breakjunctie techniek heeft hij als fysicus baanbrekende bijdragen geleverd aan de nano- en kwantumtechnologie. Van Ruitenbeek vervult vele nationale en internationale bestuurlijke en adviserende rollen, en zet zich in voor de kwaliteit van het onderwijs. Ook is hij onder andere voorzitter van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en van de Stichting Vrienden van Rijksmuseum Boerhaave. Jan van Ruitenbeek werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een half uur daarna betrad mevrouw H.J. Verschoor-Reitsema de zaal. Zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Verschoor zette zich elf jaar in als diaken en ouderling in de Protestantse Kerk Nederland in Lisse en Oegstgeest. Ook is zij al 35 jaar een trouwe vrijwilliger bij verpleeghuis Van Wijckerslooth en begeleidt zij daar ook de schilderlessen. Daarnaast was zij zeventien jaar gastvrouw bij hospice Elisabeth Gasthuishof in Leiden (nu Hospice De Mare) en is zij vanaf 2000 al zij vrijwilliger bij Sensoor/De Luisterlijn.

Als derde ontving Nico van der Meij een lintje. In Oegstgeest heeft hij zich 47 jaar lang met hart en ziel ingezet voor de belangen van huurders. Eerst als bestuurslid bij Stichting Huurders Buitenlust en na de fusie bij Stichting Huurders MeerWonen. De laatste vier jaar was hij ook nog eens bestuurslid bij Huurders Holland Rijnland om de belangen te behartigen van zo’n 5000 huurders uit de regio Holland Rijnland. Van der Meij was ook elf jaar hij bestuurslid bij de Centrale Vereniging Ambulante Handel in Den Haag en Leiden en behartigde hij de belangen van de marktverkopers. Van der Meij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Jenny Hoebert-van der Leek werd ook benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was 23 jaar lang vrijwilliger bij Buurtvereniging Buitenlust en daar ook medeoprichter van de damessjoelclub De Kakelende Schuivers. Bij verpleeghuis Van Wijckerslooth begeleidde zij zestien jaar lang de bewoners bij het jeu de boulen en draaide zij bardiensten. Net zo lang hielp zij als vrijwilligster bij de jaarlijkse rolstoelvierdaagse. Ook was zij jarenlang vrijwilliger bij het Parkinson Café Oegstgeest.

De heer Cas Juffermans was ook onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de biljartsport. Vanaf 1995 is Juffermans voorzitter van Biljart Vereniging De Engel te Lisse en ook medeoprichter van de Biljart Academie aldaar. Zestien jaar lang begeleidde hij bewoners van verpleeghuis Van Wijckerslooth bij het biljarten en vanaf 2009 is hij bestuurslid van Stichting Biljart Centrum Oegstgeest. Naast al dit biljarten is hij al elf jaar een gewaardeerd schipper en gids op salonboot Heere van Schouten van Stichting Voetveer Warmond. Juffermans werd door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ook de heer Beer Eradus werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Al 33 jaar lang zet hij zich op deskundige wijze in als vrijwilliger in bestuurlijke rollen. Als eerste bij Leiden Culinair, destijds een nieuw evenement. Daarnaast zette hij zich 24 jaar in voor De Koornzaayer Foundation en vanaf 2000 is hij voorzitter/secretaris van De Hoffknecht-Van Vuure Stichting in Oegstgeest. Beide organisaties steunen kleinschalige projecten in met name in ontwikkelingslanden. Daarnaast is hij sinds zeven jaar voorzitter en vrijwilliger bij de Stichting Paardrijden voor Gehandicapten voor Leiden e.o. bij Manege Moedig Voorwaarts.

De heer Herman van der Velde was naar het raadhuis gekomen in de veronderstelling dat hij een afspraak had met een wethouder. Volkomen verrast trok hij het door zijn vrouw meegenomen colbert aan, en nam hij als laatste plaats in de raadszaal, waar ook zijn lintjesceremonie via de livestream te volgen was. Van der Velde werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanuit zijn reisorganisatie Djoser is hij, ook in het buitenland, een sociaal ondernemer door de lokale bevolking een kans te geven in het ondernemerschap. Veel relaties wisten een gezond bedrijf op te bouwen. Daarnaast is zijn bedrijf vanaf 1993 partner van ontwikkelingsorganisatie Unicef. In dertien landen kon er voor miljoenen euro’s worden geïnvesteerd voor onderwijs en medische zorg. Tevens redde hij het leven van een Egyptisch jongetje door hem in Nederland op zijn kosten te laten opereren.

Uit de krant

Uit de krant