Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De SOEK deelde negenduizend euro uit aan goede doelen. | </p>

De SOEK deelde negenduizend euro uit aan goede doelen. |

(Foto: Willemien Timmers)

SOEK deelt mooie cheques uit

Negenduizend euro voor lokale goede doelen
Op donderdag 15 april vond in de tuin van de Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK) de feestelijke, jaarlijkse uitreiking van de cheques voor goede doelen plaats.

De SOEK heeft een ruime visie. Naast het helpen van Oegstgeestenaren om duurzamer te leven en goede spullen en kleding te hergebruiken, is het ook een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen, en waar een enthousiaste pool van vrijwilligers samen een grote familie vormt.

Omdat de SOEK geen winstoogmerk heeft, maar wel een goede omzet draait, worden jaarlijks mooie bedragen gedoneerd aan lokale en soms regionale goede doelen.

Afgelopen donderdag waren vertegenwoordigers van vijf organisaties aanwezig om hun cheque in ontvangst te nemen.

De stichting Redcapa, die gezamenlijke maaltijden organiseert, ontving duizend euro. “Corona gooide roet in het eten, maar we koken nu maaltijden die we rondbezorgen bij mensen die met zijn tweeën samen gaan eten. Zo is er toch nog sociaal contact. En omdat we geen vergoeding vragen, kan iedereen meedoen.”

EHBO-vereniging Oegstgeest ontving ook duizend euro. Het bedrag gaat besteed worden aan onder andere studiemateriaal.

Hospice de Mare werd ook blij gemaakt met duizend euro. “We gaan het bedrag besteden aan de aanschaf van digitale televisies, zodat onze gasten dát kunnen kijken wat ze graag willen.”

Ook seniorensoos Rendez Vous ontving eenzelfde bedrag. “We staan open voor iedereen, zodat niemand alleen hoeft te zijn. We kunnen met dit bedrag weer leuke bijeenkomsten organiseren.”

Het grootste bedrag, vijfduizend euro, werd overhandigd aan een vertegenwoordiger van Voedselbank Leiden. Zij gaan het bedrag besteden aan een hartverwarmende actie die ze samen met DZB Leiden en de Sligro op poten hebben gezet. Deze week al hebben laatstgenoemden 711 overheerlijke hutspotmaaltijden bereid, en gedoneerd aan de voedselbank.

Voorzitter Maria Smits sprak de begunstigden in de SOEK-tuin toe. Ze vertelde dat de Oegstgeester kringloop de afgelopen maanden gewoon is blijven innemen, waardoor er aan goederen geen gebrek is. “We zoeken de mooiste spullen uit om in onze winkel te plaatsen. Ook doneren we goederen, bijvoorbeeld bijna nieuwe boeken, aan scholen die daar leerlingen met een minder draagkrachtige achtergrond blij mee maken.” Spullen die niet de winkel in gaan, maar wel bruikbaar zijn, worden naar een groot kringloopdepot in Huizen gebracht.

Aan het einde van de feestelijke openluchtbijeenkomst riep Smits de aanwezigen op toch vooral met de SOEK te zoeken naar een nieuwe locatie binnen de gemeentegrenzen. “Binnen afzienbare tijd zullen we hier aan de Endegeesterstraatweg weg moeten omdat de Leo Kannerschool zal gaan beginnen met bouwen. We hebben inmiddels dubbel en dwars ons bestaansrecht bewezen, en zitten sociaal en financieel goed in ons vel. We zijn op zoek naar vijfhonderd vierkante meter ruimte, het liefst op de begane grond. Het mag ook een stuk grond zijn, zodat we daar iets moois kunnen realiseren.”

Wie wil meedenken kan mailen met: soekoegstgeest@gmail.com.

(Willemien Timmers)

Meer berichten